Kultúra

Fliegauf Benedek új filmje a Berlinale versenyprogramjában

Bekerült a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába Fliegauf Benedek Csak a szél című új játékfilmje - közölte a Magyar Filmunió.

A magyar-német-francia koprodukcióban, Mécs Mónika és Muhi András produceri közreműködésével készült film berlini világpremierjét az alkotók jelenlétében tartják. Fliegauf Benedek, aki Rengeteg című első filmjével 2003-ban a Berlinale Forumán elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben a Dealerért a Berliner Zeitung rangos elismerését, most kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, amelynek fődíja az Arany Medve.

Az eredetileg Szállnak a varjak munkacímen futott filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt, romák elleni merényletsorozat inspirálta, és egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig. A történet nem kapcsolódik közvetlenül a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot. Az Alföldön forgatott film amatőr főszereplőkkel, Toldi Katalinnal, Lendvai Gyöngyivel, Sárkány Lajossal és Toldi Györggyel készült, a mellékszerepekben viszont hivatásos színészek is láthatók: Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska és Kaszás Gergő. Fliegauf Benedek újra korábbi alkotótársaival dolgozott együtt a művön: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója Xavier Box (Womb) volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik