Élet-Stílus

Tízszer több C-vitamin van ebben az olcsó teában, mint a citromban

Gyulladáscsökkentő hatása mellett a szívet is védi.

A csipkebogyót évszázadok óta használják gyógyhatásai miatt, és a drága immunerősítő csodaszerekkel szemben nemcsak olcsó, hanem biztosan hatásos is – írja a Femina.

Ez a gyógynövény, vagyis a Rosa canina a rózsák áltermése, amely Észak-Afrikában, Ázsiában és Európában, azon belül pedig Magyarországon is honos. A szüretelése késő ősszel esedékes, de aki ekkor elfelejtett volna gondoskodni az egész éves tartalékról, bármelyik patikában vagy drogériában pár száz forintért hozzájuthat a szárított verziójához, amelyből ugyanolyan erős gyógytea készíthető. A szárított csipkebogyó 100 grammonként 250–800 milligramm C-vitamint tartalmaz, a friss csipkebogyó 500–1500 milligrammot, míg a citromban ennél sokkal kevesebb, mindössze 50 milligramm található. Az immunerősítő hatás így borítékolható, de számos más pozitív hozadéka lehet a fogyasztásának. Gyulladáscsökkentő, így segíthet az ízületi fájdalmak leküzdésében, flavonoidjai hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, támogatja az emésztést és a fogyást is, valamint a benne található antioxidánsok csökkenthetik a sejtkárosodást.

Fogyasztása a reggeli, valamint délutáni órákban javallt, mivel a vizelethajtó hatása megzavarhatja a nyugodt alvást, illetve túlzott fogyasztása a magas C-vitamin tartalma miatt növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.

A csipkebogyóéhoz mérhető hatékonysággal lehet a szervezetünk segítségére a citromfű tea is, azonban a mérték a kulcsszó, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen mellékhatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik