Élet-Stílus

Ahol a beteg gyerek nem különc

Milánt 11 évesen, 2021-ben diagnosztizálták krónikus vastagbélgyulladással. A betegség megváltoztatta a család mindennapjait, kórházi kezelések, kontrollok és aggódással teli időszak következett. A Bátor Táborban töltött egy hét aztán újabb fordulatot hozott az életükbe. „Nehéz betegséget kaptunk, viszont így kaptuk meg a Bátor Tábort is, ami hatalmas pozitívum. Ez az élmény hosszútávon hatással van az életünkre”- mondja a fiú édesanyja.

Milánt gyerekkorában nagyon lesújtotta a diagnózis. Kevesebbnek érezte magát, mint a többi, egészséges gyerek. A betegség miatt kisiklottak a megszokott mindennapok, átértékelt mindent. „Kétségbeejtő dolgokat mondott; hogy ő nem ér annyit, mint a többiek, ő egy lúzer, miért kapta ezt a sorstól.”  – meséli Andrea, Milán édesanyja.  A sok bizonytalanság, kétségbeesés, a hosszan tartó kórházi kezelések, injekciók és infúziók megterhelő időszaka után egyszer csak megnyílt egy új lehetőség: a Bátor Tábor.

Milán azonnal eldöntötte, hogy megy. Én nagyon izgultam, hiszen egy anyának szörnyű érzés másokra hagyni a beteg gyerekét a folyamatos féltés és ellenőrzés után. De beléptünk a kapun, és 10 perc után feloldódott. Nem sejtettük, hogy az az ott töltött egy hét milyen mélyen és tartósan változtatja meg az életét.”  A kezdeti bizonytalanságok és félelmek ellenére a viszontlátás pillanata felemelő volt. „Élete legjobb tábora volt, könnyezett, mikor vége volt” – idézi fel Andrea. A programokat, a barátságokat, a színészkedést a táborzáró show-ban, a magaskötélpályát, az ételeket, mindent elmesélt, ami kiskamaszként egyáltalán nem megszokott tőle. Hetekig hallgattuk otthon a tábordalt, de végül ő kérte, hogy ne facsarjam ezzel a szívét, hiszen nem lehet ott.”

A tábor, amely súlyos és krónikus betegséggel élő gyerekeknek nyújt lehetőséget az összetartozás és elfogadás élményére, Milánnak is új távlatokat nyitott meg. „A legjobbkor jött a Bátor Tábor. Nagyon szorongott a betegség miatt, nem hitt magában. Az önképe a béka feneke alatt volt. A tábor ezen rengeteget oldott, javított. Elkezdett sportolni, ki van nyílva.

 

Több, mint egy táborozás 

Milán maga is úgy érezte, a táborban valódi csodák történtek. Barátokat szerzett, akik megértették és elfogadták őt, nem érezte többé magát kívülállónak. A tábor során legyőzte félelmeit is, és rájött, hogy nem ő az egyetlen, aki nehézségekkel küzd, és hogy betegsége ellenére is értékes és képes bármit elérni, akárcsak egészséges társai.  „Megtanult bízni magában és elfogadni a betegségét, ez a legnagyobb ajándék, amit a tábor adott. Visszakapta a lelki egyensúlyát, önbizalmát. Láttam, ahogy magabiztosan veti bele magát az életbe. Többet nem hallottam tőle, hogy ő kevesebbet ér, mint az egészséges gyerekek.” – meséli Andrea.

A Bátor Tábor sokkal többet nyújt egy egyszerű nyári táborozásnál. Ez egy hely, ahol a gyerekek megtanulják, hogy bárminemű fizikai kihívásokkal nézzenek is szembe, ők is képesek teljes életet élni.  Milán már most tervezi, hogy amint betölti a húszat, jelentkezik önkéntesnek, hogy másoknak is átadhassa azt a szeretetet, bátorságot és megértést, amit ő kapott, és segítse azokat a gyerekeket, akik hasonló kihívásokkal néznek szembe, mint ő.

 

A Bátor Tábor neki és sok más gyereknek, kamasznak ad egy új családot, ahol senki sem érzi magát különcnek, ahol mindenki ugyanolyan értékes, és a betegségben érintett családok nincsenek egyedül. A Bátor Tábor így nem csupán egy hetet jelent a gyerekek életében, hanem örökre megváltoztatja azt, megerősítve őket abban, hogy bármi lehetséges.

A súlyos, krónikus betegséggel diagnosztizált gyerekeknek sok nehézséggel kell megküzdeniük. Hónapokat töltenek a kórházban családjuktól és barátaiktól elszigetelve. A Bátor Tábor ingyenes programjain azonban erőt kapnak a gyógyuláshoz, önbizalmat az élethez. Évente több mint 3.000 beteg gyereknek és családjuknak segítenek!  Rád is szükség van, hogy folytathassák munkájukat, és minél több súlyosan beteg gyerek élhessen át gyógyító élményeket! Bővebben itt olvashatsz az 1%-os felajánlás módjáról.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik