Élet-Stílus

Önkényes házfoglalók szállták meg Gordon Ramsay 13 millió fontot érő pubját Londonban

Jo Hale / Getty Images
A York & Albany nevű gastropub 2020-ban,
Jo Hale / Getty Images
A York & Albany nevű gastropub 2020-ban,
A brit főváros központjában, egy műemléki védettségű épületben található ingatlant egy hatfős csoport foglalta el. Akiknek az a céljuk, hogy a bezárásáig felsőkategóriás italmérésként működő pubot azok előtt is megnyissák, akik „korábban nem engedhették meg maguknak”, hogy beüljenek ide.

A britek legismertebb sztárséfe, a temperamentumáról híres Gordon Ramsay a múlt héten igen paprikás hangulatba kerülhetett, hiszen egy csapat önkényes házfoglaló megszállta a London központjában, a Regent’s Park közelében található, hotelként és pubként is funkcionáló vendéglátóipari egységét, amit jelenleg 13 millió fontért (6 milliárd forintért) kínálnak eladásra.

A BBC beszámolója szerint a hatfős csapat egy vendégeket ingyen kiszolgáló művészkávézót nyitott a műemléki védelmet élvező épületben, ahol korábban Ramsay felsőkategóriás gasztropubja és hotelje, a York & Albany üzemelt.

A brit közmédia megkeresése azt közölte a londoni rendőrség, hogy szerdán ugyan kihívták őket, de a házfoglalások „polgári ügynek” számítanak, ezért nem aintézkedtek. Így a csoport nemcsak elfoglalta a vendéglátóhelyet, hanem a művészkávézót is meg tudta nyitni.

A kávézó számára azóta egy Instagram-oldalt is létrehoztak. A Camden art cafe nevű profil legutóbbi posztjában pedig a céljaikat is felfedték. Az aktivisták azt szeretnék, ha az 1820-as években épített „ikonikus épületben” létrehozott új kávézó „mindenki előtt” nyitva állna, különösen azok előtt „a camdeni emberek előtt, akik a dzsentrifikáció áldozatai lettek”.

Ezért ingyen és bérmentve ételt, és italt kínálnak bárkinek, aki betér hozzájuk, és még a helyi művészek számára is ingyenes kiállítási lehetőséget fognak biztosítani a műveik bemutatására.

A bejegyzésben azt írják, hogy Camden egy olyan kerület, ahol az egyik legnagyobb a lakosok közötti vagyoni különbség Londonban, ezért úgy látják, hogy az a legjobb, amit tehetnek egy 13 millió fontos, helyiek számára korábban elérhetetlennek tűnő vendéglátóhellyel tehetnek, az az, hogy mindenki számára elérhetővé teszik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Camden Art Cafe (@camdenartcafe) által megosztott bejegyzés

A házfoglalók egyébként egy feliratot is felragasztottak a pub ajtajára, amin az áll, hogy mivel az ingatlan nem lakóépület, ezért nem vonatkoznak rájuk az önkényes házfoglalásról szóló 2012-es törvények.

És emiatt minden joguk meg is van hozzá, hogy elfoglalják a pubot.

Angliában és Walesben a nem lakóingatlanok engedély nélküli elfoglalása nem számít bűncselekménynek, bár a rendőrség felléphet, ha ezt követően bűncselekményeket követnek el, beleértve az ingatlan megrongálását is – írja a brit közmédia honlapja.

A kormány iránymutatása szerint az önkényes házfoglalók még akár azt is kérvényezhetik, hogy egy ingatlan bejegyzett tulajdonosai lehessenek. És ha igazolni tudják, hogy legalább 10 éve folyamatosan ott laknak, akkor a kérvényt úgy is elfogadhatják a hatóságok, ha az eredeti tulajdonos soha nem adott nekik engedélyt a beköltözésre.

A házfoglalók által megszállt pubot még 2007-ben vásárolta meg egy Gary Love nevű filmrendező, majd évi 640 ezer font (mai árfolyamon 296 millió forint) ellenében 25 évre bérbe adta Gordon Ramsaynek, aki 2015-ben már a Legfelsőbb Bíróságon is megpróbálta semmissé nyilváníttatni ezt a bérleti szerződést.

A BBC egyébként a sztárséf cégét, az ingatlan bérleti jogát birtokló Gordon Ramsay Restaurantsot is próbálta megkeresni az ügyben, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik