Élet-Stílus

Hamarosan kiderülhet, figyelembe vették-e Harry herceg drogfogyasztását amerikai vízumkérelme elfogadásakor

Lukas Schulze / Getty Images for Invictus Games Düsseldorf 2023
Lukas Schulze / Getty Images for Invictus Games Düsseldorf 2023
A Biden-adminisztráció alatt nem kell aggódnia, hogy kitoloncolják az országból, de Trump már nem biztos, hogy ilyen kegyes lenne vele.

Harry herceg évek óta az Egyesült Államokban él családjával, amerikai tartózkodása azonban nemrég politikai kérdéssé vált, mikor Donald Trump azt mondta, nincs kizárva, hogy elnökké választása esetén kitoloncolja őt. Az USA angliai nagykövete, Jane Hartley márciusban erre azt mondta, Harry herceget addig biztosan nem deportálják Amerikából, amíg Joe Biden az elnök. A Telegraph arról ír, a nagykövet kijelentése után fokozódott a nyomás az amerikai kormányon, hogy adják ki a sussexi herceg vízumadatait.

Egy washingtoni konzervatív szervezet, a Heritage Foundation bírósághoz is fordult az akták kiadatása érdekében, szerintük ugyanis a belügyminisztériumnak az információszabadságról szóló törvények alapján nyilvánosságra kéne hoznia a herceg aktájának tartalmát, főleg miután

Harry a Tartalék című önéletrajzi könyvében elismerte, hogy korábban kábítószert, például kokaint is fogyasztott.

Emiatt már korábban is többen megkérdőjelezték, hogyan tudott az Egyesült Államokba költözni, ahol a drogfogyasztás beismerése a vízumkérelem elutasításához vagy visszavonásához vezethet. Előfordult már, hogy hírességeket – köztük Nigella Lawsont – kitiltottak az Egyesült Államokból, miután beismerték, hogy drogoztak.

Bár a múltbéli kábítószer-fogyasztás nem jelenti automatikusan azt, hogy a bevándorlót kitiltják az Egyesült Államokból, a törvény értelmében a vízumkérelmében mindenki köteles nyilatkozni arról, hogy korábban fogyasztott-e kábítószert. Ennek elmulasztása kitoloncoláshoz vezethet.

A konzervatív szervezet beadványában az áll, a belügyminisztérium azt mondta nekik, egy személy vízum- vagy bevándorlási státusza magánjellegű, személyes információ, és nem tudnak ezzel kapcsolatos információt kiadni úgy, hogy ne derülne ki a brit herceg bevándorlói státusza. A Heritage Foundation szerint azonban Jane Hartley hivatalos minőségében tett nyilatkozatával nyilvánvalóvá tette, hogy „jövőbeli körülményektől függetlenül a kormány elutasítja Sussex hercegének kitoloncolását – még a legszélsőségesebb esetekben is”.

Az Egyesült Államok londoni nagykövete az Egyesült Államok elnökének nevében beszél. Rendkívüli, hogy úgy döntött, hogy egy folyamatban lévő szövetségi bírósági ügyet kommentál. Ez komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a Biden-kormányzat miért tesz ilyen nagy erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megakadályozza Harry herceg bevándorlási aktáinak nyilvánosságra hozatalát. Azonnal ki kellene adniuk a feljegyzéseket az amerikai népnek

– mondta Nile Gardiner, a Heritage Foundation igazgatója.

A Biden-kormányzat eddig nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a herceg bevándorlási kérelmét. Az ügyben illetékes bíró még nem hozta meg a döntését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik