Élet-Stílus

Diéták és hiányállapot – attól, mert trendi, még nem feltétlenül jó

Getty Images
Getty Images
Mindennapi hírfogyasztásunk közben rendszeresen előbukkannak olyan beszámolók, amelyek a különböző étrendek kedvező egészségi hatásairól szólnak. Napjainkra számos, állítólag kifejezetten egészséges diétát dolgoztak már ki. Csak hogy néhány népszerűbb példát mondjunk: létezik mediterrán, 5:2, paleo, lúgosító, teljes kiőrlésű, csökkentett szénhidráttartalmú, ketogén, vegán vagy éppen mindenmentes étrend. A hírözönben persze nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb választás.

Amennyiben valaki arra szánná el magát, hogy átállna egészségesebb táplálkozásra, és mélyebben is beleássa magát a témába, a zavar még nagyobb lehet. Nemegyszer előfordul, hogy egy-egy konkrét étrend esetében egyszerre akadnak szép számmal a diéta előnyeit igazoló, valamint azokat cáfoló, esetleg a negatívumaikat kiemelő anyagok. De akkor honnan tudhatjuk, hogy milyen táplálkozást kellene valójában követni?

Az igazság az, hogy az étrendek éppen annyira divatszerűek, mint az öltözködés.

Előfordul, hogy egy-egy diéta – akár influenszerek, kampányok hatására – felfut, majd ahogy jön az újabb hullám, illetve derül ki a vizsgálatokból a potenciális hatástalanság és veszély, úgy merül feledésbe az őrület. Akadnak persze olyan táplálkozási formák, amelyek kiállják az idő próbáját, elsősorban azért, mert valóban egészségesek, és még könnyedén be is tarthatók.

Rövid, valamint középtávon számos menő diétával elérhetünk pozitív eredményeket, kérdés persze, hogy hosszú távon mi hozza a legtöbb hasznot. A szakértők többsége ma egyetért abban, hogy ilyen szempontból a „jó öreg” kiegyensúlyozott, vegyes étrend a legjobb választás – feltéve persze, hogy az érintettnek nincs olyan ételérzékenysége, amely speciális táplálkozást követelne meg.

A kiegyensúlyozott étkezés kulcsa a sokféle táplálék és a megfelelő adagok. Ez magába foglalja a különböző gyümölcsök és zöldségek, a magasabb rost- és keményítőtartalmú ételek, így a burgonya, kenyér, rizs vagy tészta, a tejtermékek vagy azok helyettesítőinek, a babok, a hüvelyesek, a halak, a tojás, a hús és más fehérjék, a kis mennyiségű telítetlen olaj, valamint a sok folyadék fogyasztását. A nagy mennyiségű zsír, só és cukor bevitelét ugyanakkor fontos kerülni.

A különböző trendi diéták bizonyos területeken kifejezetten hatékonyak lehetnek, ám jellemzően hiányzik belőlük a változatosság, ami elengedhetetlen, ha minden szükséges anyaghoz hozzá akarjuk juttatni a szervezetünket. A kiegyensúlyozott étrend éppen ebben jó: a zöldségek és a gyümölcsök például ásványi anyagokat és vitaminokat, a keményítőtartalmú ételek egyebek mellett értékes rostokat, a tejtermékek fehérjét, a hús pedig nagy mennyiségű vasat tartalmaz.

Bizonyos diéták esetében nem jut elegendő vas vagy vitamin a szervezetbe, ezért figyelni kell rá, hogy máshonnan pótoljuk azt.

Annak tehát, aki szeretne valóban egészségesebben táplálkozni, a kiegyensúlyozott diéta a legalkalmasabb választás. A pontos részletekről számos forrásból tájékozódhatunk, érdemes azonban megbízható oldalt, például valamilyen, akár angol nyelvű kormányzati vagy klinikai ajánlást elolvasnunk. Adott esetben szakértő véleményét is kikérhetjük, ez olyankor mindenképp ajánlott, ha bármiféle speciális ételigényünk van.

Hirdetés

A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. Jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltofer nem lép kölcsönhatásba étel- italösszetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

Fotó: Phytotec Hungária Bt. Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszerek

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik