Élet-Stílus

75 fölött, egy online társkeresőn talált rá az „igaz szerelemre”, még a szerveit is eladná az idős úr, hogy új feleségét Angliába költöztesse

Linda Raymond / Getty Images (illusztráció)
Linda Raymond / Getty Images (illusztráció)
„Bármit megtennék, még a szerveimet is eladnám, mármint ha jók még valamire” – mondja a brit nyugdíjas, akinek a boldogsága a bürokrácia útvesztőiben rekedt.

Reménytelen helyzetben találta magát egy brit nyugdíjas, akire kontinenseken átívelve, egy online társkeresőn talált rá az „igaz szerelem” élete alkonyán. És nem azért, mert az igaz szerelem egy csaló lett volna, hanem azért, mert a hatóságok akadályokat állítanak a kapcsolata elé.

A Sun című bulvárlap által bemutatott, angliai Lancashire-ben élő 78 éves John Ball hiába házasodott össze tavaly az interneten megismert, 60 éves feleségével, Anitával – aki a Fülöp-szigetek egyikén élte le egész eddigi életét –, a bevándorlási hivatal szerint nem keres eleget ahhoz, hogy Anita házastársi vízumot kaphasson, és az Egyesült Királyságba költözhessen.

Az idős úr végső kétségbeesésében már ott tart, hogy azt nyilatkozta: annyira szeretne a hazájában élni a világ másik végén lakó új feleségével, hogy az anyagi helyzete javítása érdekében akár még a szerveit is hajlandó lenne eladni – ami természetesen illegális cselekedet lenne.

Minden rendben van, de mivel nyugdíjas vagyok, és kevesebbet keresek, mint a minimálbér, azt mondják, hogy nem jöhet ide a feleségem

– nyilatkozta az idős úr, aki „szeretetben” és „társaságban” szeretné leélni élete utolsó szakaszát, de a belügyminisztérium döntése miatt most szörnyen érzi magát. „Bármit megtennék, még a szerveimet is eladnám, mármint ha jók még valamire” – fogalmazott a brit nyugdíjas.

A pár hétköznapinak nem mondható története azzal indult nagyjából két évvel ezelőtt, hogy a kétszeresen elvált, most 78 éves nagyapa 13 év szingliség után belefáradt a brit randiszcénába, ezért a barátai tanácsára regisztrált egy fülöp-szigeteki felhasználóknak szóló társkereső oldalra. Ahol annyira szimpatikusnak talált egy ötvenes éveiben járó özvegyasszonyt, hogy ráírt.

Az üzenetváltásokból pedig akkora románc bontakozott ki, hogy a korábban maximum Tunéziáig utazó nyugdíjas nyolc hónap online kapcsolattartás után 2023 januárjában egy egyhónapos látogatást tett Anita családjánál Cebu szigetén.

„Az első találkozástól kezdve úgy éreztem, mintha évek óta ismerném. És még az ottlétem alatt el is jegyeztük egymást” – mesélte az idős úr. A távkapcsolatban élő pár szerelme ezen a ponton annyira szárba szökkent, hogy John legközelebb, tavaly augusztusban már azért utazott a szigetre, hogy összeházasodjon Anitával.

A barátok és családtagok részvételével megrendezett ceremónia közel egymillió forintjába került Johnnak, azonban az álomesküvő Anita angliai vízumkérelmének benyújtását követően, idén januárban rémálommá vált. A bevándorlási szabályok szerint ugyanis a szerény nyugdíjat kapó Johnnak nem elég magas az éves jövedelme ahhoz, hogy Anita házastársi vízumot kaphasson.

John összesen 15 ezer fontot, azaz nagyjából 7 millió forintot költött a két fülöp-szigeteki útjára a megtakarításaiból, és saját bevallása szerint a létminimumon él, hogy minél több pénzt tudjon összespórolni a feleségével közös életére, Anita azonban még sosem járt még az Egyesült Királyságban.

Már akkor meg kellett volna mondaniuk, hogy nem elég, amikor benyújtottuk a kérelmeket, és meglátták a férjem jövedelmét. (…) De ehelyett a költséges eljárás folytatására kértek minket, majd a végén megtagadták a vízumkérelmemet

– nyilatkozta a még mindig Cebu szigetén élő feleség.

A nyugdíjazása előtt istállóvezetőként dolgozó John egyébként több ezer fontot fizetett ki eddig a vízumkérelemmel kapcsolatos jogi költségekre, és 1500 fontért biztosítást is kötött a feleségének, mielőtt megtudta volna, hogy az anyagi helyzete miatt az erőfeszítései hiábavalók lehetnek.

A másik megoldás, hogy a feleség helyett a férj költözzön másik országba, pedig sajnos nem működőképes alternatíva. John azt mondja, hogy alapvetően ő is szívesen a Fülöp-szigetekre költözne, de a rossz egészsége, és a kezelések, amiket emiatt kap, nem teszik lehetővé a dolgot.

„Mindennél jobban szeretnék gondoskodni a férjemről” – zárta gondolatait Anita, azonban a házaspár jövője továbbra is a belügyminisztérium kezében van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik