Élet-Stílus

Gálvölgyi János: Egy párt, egy hatalom mindent tud adni, de egyet nem. Tehetséget

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
A színész szerint Magyarországon az emberek nem tudják elképzelni, hogy valaki sehová sem tartozik, ha politikáról van szó.

Gálvölgyi János nemrég a Telexnek adott nagyinterjút, melyben egyebek mellett arról is beszélt, hogyan élte meg az időszakot, amikor be kellett illeszkednie Pintér Béla társulatába, illetve hogy hogyan látja a színház és a politika viszonyát.

Mint mondta, életének igen nehéz szegmense volt az az időszak, amikor bekerült a társulatba, nehézségeket okozott neki ugyanis, hogy meg tud-e felelni a többi színésznek és a társulatvezető elvárásainak. Mindeközben viszont már az első próbákon annyira belementek a darabokba, hogy színészileg felfrissült, orvosi kifejezéssel élve „vérátömlesztést” kapott. Pintérnek pedig máig rajongója.

Ő úgy dolgozik – gondolom én az olvasmányaimból –, mint Shakespeare, van hat-nyolc embere, akiket nagyon ismer, bennük gondolkodik, és rájuk ír szerepeket

– mondta a Jászai Mari-díjas magyar színművész-rendezőről.

Gálvölgyit annak idején az 1968-as Ki mit tud? című műsorban ismerhették meg a hazai tévénézők, a ’70-es évek óta pedig vezető színésznek számít a szakmában. Hangsúlyozta: meglátásai szerint az nem elég, ha valaki kineveznek, „ahhoz, hogy valaki vezető tábornok legyen a színházban, el kell hitetnie a környezetével, és ezt nekik tudomásul kell venniük”.

Színészi kvalitásait illetően úgy fogalmazott:

Valamit csak tudok, ha még 56 év után is itt ülök. Ennyi protekcióm évtizedeken keresztül nem lehetett. Aki ötven éve protezsált, rég meghalt, aki negyven éve, az is, már csak én élek. Valaminek kell lennie

– magyarázta, majd hozzátette:

Egy párt, egy hatalom mindent tud adni. Ki tud téged nevezni, kitüntetéseket tud adni, de egyet nem tud adni: tehetséget. Mert hiába mondják rád, hogy te vagy a legjobb egész Európában, ha a közönség azt mondja, hogy ez borzasztó. A közönséget nem lehet becsapni.

A beszélgetés során a színész arra is kitért, hogy úgy látja, Magyarországon az emberek nem tudják elképzelni, hogy valaki sehová sem tartozik, ha politikáról van szó. Azt mondja, úgy ragasztották rá a balliberális bélyeget, mint III. Richárd hátára a púpot.

Ha el kell menni szavazni, inkább azt tudnám megmondani, hogy kire nem szavazok, és abból nagyon sok van. Azt nem tudják elképzelni, hogy neked van egy saját véleményed, Ha véleményem olyanokkal találkozott, akiknek más a véleménye, attól még nem kell megölni, gyűlölni, leköpni, megalázni, szörnyű dolgokat írni a másikról.

A Gálvölgyivel készült teljes interjút ide kattintva lehet meghallgatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik