Élet-Stílus

Egy alattomos betegség, amely megakadályozza az embert abban, hogy „éljen”

Getty Images
Getty Images
Nem biztos, hogy a világ rohan túl gyorsan, lehet, hogy te vagy vashiányos.

A vas az egyik legfontosabb nyomelem a szervezet számára, elengedhetetlen a megfelelő működéséhez. És amilyen fontos, olyan sokan szenvednek a hiányától: ha nem is tud róla, valószínűleg minden embernek van legalább egy vashiányos ismerőse – ha nem épp ő maga az. Ez azért sem jó hír, mert a vashiány nem csupán egy egyszerű hiánybetegség. Az igazság az, hogy komoly hatással lehet az illető egészségére és jóllétére.

A vashiány értelemszerűen azért alakul ki, mert a szervezet nem kap elegendő vasat ahhoz, hogy kielégítse a különböző funkcionális igényeit. Ennek oka lehet a nem megfelelő táplálkozás (ha az étrend nem tartalmaz elegendő mennyiségű vasat), vagy pedig a vas felszívódását gátló tényezők jelenléte. A vegetáriánus vagy vegán étrend követői különösen kitettek a vashiány veszélyének, mivel a húsokban és más állati eredetű élelmiszerekben található vas sokkal jobban hasznosul, mint a növényi vas.

A vashiány miatt a fizikai teljesítőképesség jelentősen csökkenhet, ez az aktivitáscsökkenés pedig minden második betegre jellemző. A vashiány életminőségre gyakorolt negatív hatása sokféle, személyenként eltérő, de mindenképpen gyengébbé tesz bennünket, súlyosbítja a krónikus betegségeket, növeli a megbetegedések és halálozások kockázatát, kisgyermekeknél ezen túlmenően jelentősen rontja a kognitív és motoros fejlődést is. Emellett bizonyos élethelyzetek – mint például a terhesség vagy a menstruáció – növelhetik a vasigényt, és ha ezekben az időszakokban nem gondoskodunk megfelelő módon a vasbevitelről, könnyen kialakulhat a hiánybetegség. Az emésztőrendszeri betegségek, mint például a cöliákia vagy a gyomor- és bélrendszeri műtétek utáni állapotok, szintén gátolhatják a vas felszívódását, még akkor is, ha az egyén táplálkozása megfelelő.

A tartósan kezeletlen vashiány pedig vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat, ami a szervezet összeomlásához vezethet.

Megijedni azért nem kell, de mint látható, a vashiány nem játék, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a tünetekre. Hajlamosak lehetünk ugyanis arra, hogy a kellemetlenségeket a stresszes, felgyorsult világ számlájára írjuk, és ezért aztán elfogadjuk őket, a panaszok megléte ellenére is próbálunk állandóan a maximumon pörögni, amivel még inkább kizsigereljük saját magunkat.

Ez mind borzalmasan hangzik. De akkor mire is figyeljünk?

A vashiány a legtöbbször két okra vezethető vissza. Amikor nem viszünk be elég vasat, és ha túl sok vasat veszítünk. Mindkét esetben ugyanazok a tünetek jelentkezhetnek, pszichések és testiek egyaránt.

Az egyik igen zavaró tünet a tartós fáradtság mellett a koncentráció és a mentális teljesítmény csökkenése. A vas nélkülözhetetlen az agy megfelelő működéséhez, és a vashiány miatt az agy nem kap elegendő oxigént és tápanyagot. Ennek eredményeként a figyelem, a memória és a kognitív funkciók zavartak lehetnek. Ez megnehezítheti a munkavégzést, ronthatja az iskolai teljesítményt és zavarhatja a mindennapi tevékenységek végzését. Mindezek tetejében pedig ott van az állandó fáradékonyság, a levertség, „lemerülés”. Amikor az ember egyenesen akadályozva van abban, hogy éljen, mert a krónikus kimerültség teljesen gúzsba köti. Nagyon is jellemző sajnos a vashiánnyal küzdő betegekre, hogy romokban van a szociális életük, hiszen a kötelezően elvégzendő munka/iskola mellett egyszerűen nem jut erejük arra, hogy bármilyen más programon vegyenek részt. Amint levegőhöz jutnak, legszívesebben már mennének is aludni.

A testi tünetek közé soroljuk a szapora szívverést, a gyakori fejfájást, de hidegrázás is jelezheti a vashiányt. Ugyanígy a száraz bőr, a berepedezett ajkak, a szájban keletkező afták vagy a kisebesedett orrnyálkahártya is jellemző tünet lehet. De sosem lehetünk teljesen biztosak a dolgunkban, mert a vashiány különösen szerteágazó probléma, amely sokszor összefüggéstelen panaszokat produkál.

Összességében a vashiány által okozott tünetek komoly hatással lehetnek az egyén mindennapi életére és jóllétére. Fontos ezért komolyan venni, és törekedni a tünetek felismerésére, hogy minél előbb orvosolni lehessen a problémát.

A megfelelő táplálkozás, a hatékony vaspótlás, valamint a kiváltó okok felderítése és orvoslása segíthet a betegség kezelésében és a teljes élet visszaszerzésében.

Hirdetés

A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. Jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltofer nem lép kölcsönhatásba étel- italösszetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

Fotó: Phytotec Hungária Bt. Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszerek

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik