Élet-Stílus

Modern, egynapos sebészeti módszerek az aranyér ellen

Getty Images
Getty Images
A végbélnyílásnál, a végbélnyálkahártya alatt lévő érkötegek megnagyobbodásával járó aranyérbetegség rendkívül kellemetlen, fájdalmas, gyulladásos tüneteket és vérzést okozhat. A legegyszerűbb nem foglalkozni a tünetekkel, vagy szimplán titkolni azokat, pedig a korai tünetek esetén indított helyi kezeléssel sok megalázó szituációt és fájdalmat tudunk megelőzni.

Az aranyér meglehetősen gyakori, minden életkorban előfordulhat, és nagyjából azonos arányban érinti mindkét nemet. A kor előrehaladtával kialakulásának kockázata nő, egyes becslések alapján 50 éves kor felett a lakosság 50 százaléka már találkozott vele az élete folyamán. Az életkor mellett az elhízás és a túlsúly, a terhesség, a kevés rostot tartalmazó étrend okozta krónikus székrekedés, ritkábban hasmenés, illetve a székelés közbeni erőlködés számít rizikófaktornak.

A legfontosabb a megelőzés

A végbél nyárkahártyája alatt futó vénás érfonat betegsége az aranyér. Nyomás hatására ez kitágul és elmozdul a helyéről, az érfal sérül. A nyomás növekedését okozhatja például súlygyarapodás vagy erőlködés. Megelőzni nyilván a testsúlyunk feletti kontrollal, és a székelés közbeni erőlködés kerülésével, sok testmozgással, illetve bőséges folyadék és rost fogyasztásával lehet.

A rendellenességnek alapvetően két típusa van, külső, illetve belső aranyér. A belső aranyér székelés közben okozhat fájdalmat, és általában nehezebb szemmel felfedezni, kivéve, ha az érköteg előreesik. Éppen ezért ilyen esetben a vérzésre érdemes nagyon odafigyelni. A külső aranyér kemény, fájdalmas vagy érzékeny csomókat jelent a végbélnyíláson kívül, amelyek fájdalmasak lehetnek, különösen ülés közben. Emellett a vérzés és a nedvedzés is lehet árulkodó jel.

Az aranyér inkább kellemetlen, mint veszélyes szövődményeket okoz. Súlyos szövődménye lehet a vérszegénység. Ennek elkerülése miatt érdemes minél korábban kezelni.

Korai stádiumban a duzzanat gyakran konzervatív kezeléssel is elmúlik. A vény nélkül kapható, kifejezetten aranyér kezelésére kifejlesztett, patikában elérhető készítmények – kenőcsök, kúpok – enyhíthetik a tüneteket. Emellett a rost- és vízbevitel fokozása, a széklet lazítása sokat segíthet.

Ha elhanyagoljuk a betegséget végül már csak a műtét marad az egyedüli megoldás.

Ez elsőre sokaknak rémisztő lehet, de általában minimálisan invazív rutinbeavatkozásokról van szó. A kezelés történhet altatásban, leszorító gumigyűrűkkel, hagyományos szikével és ollóval vagy aranyér-varrógépes technikával, lézerrel, valamint koblációs (plazma-) technológiával.

A gyűrűs megoldás lényege, hogy az aranyeret elszorítják a tövénél. Mivel a gumi megakadályozza a vérellátást, a rész elhal, a gumi pedig a sorvadást követően spontán távozik. A hagyományos beavatkozásnál ezzel szemben a tágult vénákat és nyálkahártyát eltávolítják, majd összeöltik – ilyen esetben később varratszedésre is szükség lehet. A varrógépes megoldás esetén hengeralakban távolítják el a nyálkahártya előreesését okozó szövettöbbletet és az aranyeret tápláló verőereket is kimetszik. Az eszköz ezzel egyidejűleg varratsorral egyesíti a szöveteket.

Kevésbé invazív technikának számít a nagy precizitással irányítható szén-dioxid-lézer használata a végbélben. Ilyenkor a lézerrel úgy ejtenek vágást az aranyeres csomón, hogy annak környezete nem károsodik, de az erek elzáródnak, tehát nincs vérzés és varrás, illetve varratszedés sem szükséges.

Szintén igen előnyös a hidegplazma-vágás, amikor is a sebész fókuszált plazmával, alacsony hőmérsékleten vágja és távolítja el az aranyeres csomó lágy szövetét. Varrás ebben az esetben sem kell, a gyógyulási idő jellemzően rövidebb, a fájdalom pedig enyhébb, mint más eljárásoknál. A technológia további előnye, hogy a páciens általában már aznap elhagyhatja a kórházat.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik