Élet-Stílus

7 tanács a krónikus prosztatagyulladás megelőzésére

Getty Images
Getty Images
Minden tizedik férfi életét megkeseríti, pedig könnyű lenne megelőzni.

A krónikus prosztatagyulladás a 30-as, 40-es korosztályba tartozó férfiak 5-10%-át érinti. Érdemes komolyan venni a megelőzést, hisz a prosztatagyulladás potenciazavarokat vagy akár meddőséget is okozhat, így hatással lehet a gyermeknemzésre is.

A krónikus prosztatagyulladás legfőbb tünetei a vizelési zavarok, az alhasban érzett tompa, feszítő fájdalom és a szexuális zavarok: a romló szexuális teljesítmény árulkodó, de a gyakori vizelési inger, az égő érzés vizeletürítéskor, a nehéz vizelés is a tünete lehet. A krónikus prosztatagyulladásnak viszonylag elviselhetőek a tünetei, emiatt a beteg úgy gondolhatja, hogy idővel enyhülnek vagy elmúlnak. Akut esetben előfordulhat magas láz, hidegrázás is, kínzó alhasi vagy gáttáji fájdalmakkal.

Számos kiváltó oka lehet, ám az okokat egyáltalán nem könnyű meghatározni.  Meg kell vizsgálni a beteg életmódját, hogy kiderüljön, mitől alakulhatott ki a gyulladás. Ritka esetekben a stressz is kiválthatja a tüneteket.

Sok férfi a kezdeti tüneteket még nem kezelteti, ami nagy baj, hisz minél tovább állnak fenn a panaszok, annál nagyobb az esélye, hogy maradandó károsodás alakul ki. Ráadásul pszichésen is megviselik az embert a tartósan, hosszú időn át fennálló tünetek.

Az alábbi néhány könnyen követhető tanácsot betartva meg tudjuk előzni, hogy bekövetkezzen a baj:

1. Könnyű, vegyes étrend

Könnyű és vegyes étrendet kövessünk, alacsony zsír- és szénhidráttartalmú ételeket fogyasszunk, és kerüljük a húst. Az állati eredetű élelmiszerek közül azért fogyaszthatunk, hiszen a tojás vagy a tejtermékek szintén részei az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek. Krónikus prosztatagyulladás esetén kerüljük a túl fűszeres és csípős ételeket.

2. Bőséges folyadékfogyasztás

A betegség megelőzése érdekében bőségesen kell folyadékot fogyasztanunk, ez nagyjából 2-3 litert jelent naponta. Akkor teszünk a legjobbat az egészségünkkel, ha főleg vizet iszunk, és mellőzük az alkoholos italokat.

3. Szelén- és cinkbevitel, tökmagfogyasztás

A prosztata egészségének fenntartásához hozzájárulhatnak bizonyos nyomelemek, mint például a gyulladáscsökkentő hatású szelén vagy az immunműködést támogató cink, amelyekből sok található például a tökmagban.

4. Rendszeres nemi élet (vagy önkielégítés)

A prosztatagyulladás megelőzése érdekében szintén fontos, hogy rendszeresen éljünk nemi életet, ha épp nincs kivel, akkor az önkielégítés is hasznos tud lenni. Ugyanis a hosszasan pangó váladék problémákat okozhat, magömléskor viszont a prosztata megszabadul az általa termelt váladéktól. Nem tesz jót a prosztatának, ha egy férfinak nincs rendszeres szexuális élete, de ha van, akkor oda kell figyelnie, mit és hogyan csinál: az anális szex és a nemi úton terjedő bakteriális fertőzések is prosztatagyulladást okozhatnak.

5. A tartós ülőmunka óránkénti megszakítása

A monoton ülőmunka sem tesz jót a prosztatának, ezért, ha alkalom van rá, mindenképpen szakítsuk meg a munkát és álljunk fel néhány percre, sétáljunk vagy lépcsőzzünk egyet.

6. Sport

A sport összességében pozitív hatással van az állapotunkra, de az aerob mozgásfajták, vagyis az állóképességi edzések leginkább. Ilyen gyakorlat például a sétálás, futás, úszás. A rendszeres testmozgás hiánya nemcsak a prosztatagyulladást idézheti elő, de az inaktív életmód szív-és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz, 2-es típusú diabéteszhez és depresszióhoz vezethet.

7. Stresszmentes, kiegyensúlyozott életvitel

A fentiek mellett törekedni kell a stresszmentes, kiegyensúlyozott életvitelre és a lelki harmóniára, hisz ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünk működését. Az állandó idegeskedés és túlpörgés tovább növelheti a krónikus prosztatagyulladás kialakulásának lehetőségét, illetve nehezíti a gyógyulást, erősítheti a fájdalomérzetet.

Bár a vizelési zavarok és fájdalmak patikai készítményekkel is enyhíthetőek, a betegség ritkán gyógyul orvosi segítség nélkül, ezért fontos már az enyhébb tünetek megjelenése után szakemberhez fordulni.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik