Élet-Stílus

Elaludtak a pilóták, letért az útvonaláról egy indonéz repülőgép

Mindkét pilóta elaludt a Batik Air Indonesia egyik járatán, január végén, ezért az általuk irányított gép letért az útjáról – derül ki az indonéz hatóságok frissen kiadott jelentéséből.

A Barik indonéziai légitársaság BTK6723-as járata január 25-én 153 utassal a fedélzetén indult el Kandariból Jakartába. A gép és személyzete aznap már megtette a nagyjából 2 óra 40 perces utat az ellenkező irányba, vagyis a második útjukra indultak – írja az NBC.

Felszállás után közel 11 ezer méteres magasságban a 32 éves pilóta megkérdezte a 28 éves másodpilótát, hogy lepihenhet-e egy időre. A másodpilóta igent mondott. Amikor a pilóta felébredt és megkérdezte a másodpilótát, hogy szeretne-e ő is pihenni egy kicsit, az nemet mondott, ezért a pilóta úgy döntött, visszaalszik.

A másodpilóta közben engedélyt kért a gép útvonalának megváltoztatására, hogy kikerüljenek egy kellemetlen időjárási jelenséget. Az engedélyt azzal az utasítással kapta meg, hogy jelentkezzen be a földi irányításnál, ha végzett a kerülővel. A másodpilóta azonban váratlanul elaludt.

Amikor a kapitány felébredt, észrevette, hogy a másodpilóta alszik a gép pedig rossz irányba halad. Felébresztette a másodpilótát, korrigálta az irányt, majd a gép biztonságosan landolt Jakartában. Az incidens során nem sérült meg senki és a gépben sem keletkezett kár.

Az út előtt a pilóta és a másodpilóta is átesett a szokásos vérnyomás és pulzusvizsgálaton, és mindkettejüket megszondáztatták. A másodpilóta elmondta, hogy az incidenst megelőzően keveset aludt, mert egy hónappal korábban születtek ikergyermekei ráadásul a családjával költöztek is. A jelentés arra nem tér ki, megbüntették-e a pilótákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik