Élet-Stílus

Olivia Munn-nál mellrákot diagnosztizáltak, dupla masztektómián esett át

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP
A színésznő úgy véli, orvosa gondoskodásának köszönheti az életét.

Olivia Munn, az X-Men: Apokalipszis színésznője nemrég az Instagram-oldalán adott hírt arról, hogy 2023 áprilisában mellrákot diagnosztizáltak nála.

Mint írja, az év februárjában a testvérével együtt elvégeztették a BRCA, azaz a rák kialakulásáért felelős gén tesztjét, ami mindkettőjüknek negatív lett. Nem sokkal később az éves mammográfiai vizsgálatán is részt vett, ami szintén negatív eredményt hozott, az orvosa viszont úgy döntött, kiszámolja a mellrák-kockázatértékelési pontszámát. Miután 37 százalékos rizikófaktort mért, az orvosa arra kérte, menjen el MRI-re, ultrahangra és biopsziára, melynek nyomán kiderült, hogy mindkét mellében Luminális B-típusú rákja van, ami a betegség egy kifejezetten agresszív és gyorsan terjedő variánsa. Úgy véli, az orvosának köszönheti az életét.

Az elmúlt 10 hónapban 4 műtétem volt, olyan sok napot töltöttem ágyban, hogy meg sem tudom számolni, és annyi mindent tanultam a rákról, a rák kezeléséről és a hormonokról, amennyit el sem tudtam volna képzelni. Meglepő, hogy csak kétszer sírtam. Azt hiszem, azt éreztem, nincs időm sírni. A fókuszom leszűkült, és minden olyan érzelmet, ami akadályozhatta volna a tisztánlátásomat, félretettem

– fogalmazott a színésznő, aki a diagnózisa utáni 30. napon dupla masztektómián esett át, azaz mindkét mellét eltávolították.

Munn a posztjában köszönetet mondott a barátainak és a családjának, főként a férjének, aki éjszakákba nyúlóan kutatott, mivel járnak a műtétek, a gyógyszerek, milyen mellékhatásokra és gyógyulásra számíthatnak, illetve hogy minden operációja előtt képeket helyezett el a szobában a fiukról, Malcolmról, hogy ő legyen az első, akit ébredés után meglát.

Szerencsés vagyok. Időben elkaptuk, így voltak opcióim. Ugyanezt akarom minden nőnek, akinek talán szembe kell néznie ezzel egy nap. Kérjétek meg az orvosotokat, hogy számolja ki a mellrák-kockázatértéketeket!

– tanácsolta nőtársainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik