Élet-Stílus

Folyékony arany: az olívaolaj lett a bolti tolvajok elsőszámú célpontja Spanyolországban

Jeff Greenberg / Contributor / Getty Images
Jeff Greenberg / Contributor / Getty Images
Az olívaolaj vált a szupermarketekből leggyakrabban ellopott termékké Spanyolországban. Szervezett bandák fosztogatják a készleteket, hogy a feketepiacon értékesítsék a folyékony aranyat.

Különös jelenséggel szembesülhetnek az utóbbi időben azok, akik betérnek egy szupermarketbe Spanyolországban. Az üzletek elkezdték összeláncolni az ötliteres kiszerelésű olívaolajos palackokat és a polcokhoz lakatolni őket. Más helyeken olyan biztonsági csipogót szerelnek az olívaolajos palackokra, amiket csak az üzlet személyzete tud leszedni – írja a Guardian című brit lap.

Bár Spanyolország a világ legnagyobb olívaolajtermelője, Európa lassan kifut a készletekből, miután az extrém időjárás már zsinórban a második évben tépázza meg a termést. A globális olívatermelés 2,4 millió tonnára esett, ami a tavalyi mennyiségnél is kevesebb, a világ éves olívafelhasználása pedig nagyjából 3 millió tonna. A hiány az egész mediterrán térséget érinti, Spanyolország után Görögországban is elkezdődött az olívabűnözés terjedése.

Spanyolországban az olívaolaj ára majdnem megháromszorozódott az elmúlt négy évben. Míg korábban a vásárlóknak átlagosan 5 eurót kellett fizetniük egy liter exta szűz olívaolajért, addig ma minimum 14 eurót kell érte leszurkolniuk.

Alejandro Alegre, az STC nevű biztonsági cég marketingigazgatója azt mondja, olívaolajat jellemzően nem azért lopnak, mert az emberek nem tudják megfizetni. A bűncselekmények hátterében szervezett bűnbandák állnak, akik azt remélik, jókora profitra tehetnek majd szert a készletek elapadása miatt elszabaduló félelmek kihasználásával. Decemberben a spanyol rendőrség tizenegy embert tartóztatott le, és több mint ötezer liter lopott olívaolajat foglalt le, amikor felszámolt egy nemzetközi bűnbandát.

Alegre hozzáteszi: meglepő, hogy egy olyan alapvető élelmiszer kerül a lopási lista élére, mint az olívaolaj. A tolvajok korábban inkább ibériai sonkát, érlelt sajtokat, borotvapengét és alkoholt loptak a szupermarketekből.

Az olajtolvajok azonban már nem csak a szupermarketeket célozzák, de termelőktől és préselőüzemekből is több tízezer liter olívaolajat loptak már el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik