Élet-Stílus

Szaúd-Arábia első férfi humanoid robotja „letapizott” egy riporternőt

Azon megy a vita, vajon ez szexuális zaklatásnak minősül-e vagy sem.

Egy Szaúd-Arábiában tartott technológiai rendezvényen bemutatták az ország első humanoid robotját, mikor a Mohammad Sara névre hallgató eszköz megfogta egy riporternő fenekét – írja a Metro.

A mesterséges intelligenciával és robotikával foglalkozó vállalat, a QSS által kifejlesztett humanoid robot okozta incidens a Rijádban megrendezett DeepFesten történt. A QSS robotja több nyelven kommunikál, képes utasításokat fogadni és kérdésekre válaszolni, mozgathatja a kezét, nyakát és a felsőtestét, valamint érzelmeket is kifejezhet és arckifejezéseket produkálhat. A mesterséges intelligencia egy beépített kamerán keresztül azonosítja, ha egy személy a robot előtt van. Amikor valaki azt mondja, „Helló Sara”, a robot beszélgetést kezdeményez.

Mohammad vagyok, az első szaúdi robot ember alakban. Itt, a Szaúd-Arábiai Királyságban gyártottak és fejlesztettek ki nemzeti projektként, hogy bemutassam a mesterséges intelligencia területén elért eredményeinket

– mondta magáról a humanoid robot az esemény nagyszínpadán.

Az élő bemutató során azonban egy libanoni újságíró, Rawya Kassem váratlan helyzetbe került, mikor a mesterséges intelligenciával rendelkező robot elé állt, Mohammad ugyanis kísérletet tett arra, hogy megérintse a nőt. Kassem gyorsan reagált, és a robot felé fordulva kifejezte nemtetszését, miközben folytatta a munkáját.

Az esetről készült videó széles körben népszerűvé vált – egyesek emberi szándékot véltek a történtek mögött, egy felhasználó pedig „perverznek” nevezte a robotot. Sok néző azt is felvetette, hogy a robot talán csak arra próbálta rábeszélni Kassemet, hogy lépjen előre, vagy üdvözlő kezet szeretett volna nyújtani neki, nem pedig szexuálisan zaklatta őt.

Az incidensre adott válaszként a készítők állítják, hogy Mohammad „teljesen autonóm”, és „önállóan, közvetlen emberi irányítás nélkül” működött.

Alaposan átnéztük a felvételeket és az incidens körülményeit, és nem volt eltérés Mohammad elvárt viselkedésétől, azonban további intézkedéseket fogunk hozni annak érdekében, hogy senki ne kerüljön a robot közelébe a mozgásterületein belül.

– közölte a QSS.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik