Élet-Stílus

Nevelőszülők lettek a Farm egykori versenyzői, Brigi és Gergő

Azt mondják, ha tehetnék, a világ összes bajba jutott gyerekén segítenének.

A Farm egykori versenyzőit, Hanga Brigit és Dániel Gergőt nyolc évvel ezelőtt ismerhették meg a tévénézők, amikor az RTL (Klub) realityjében szerepeltek. Miután összejöttek a forgatáson, Gergő gyakorlatilag egyenesen Brigihez és a három fiához jött haza a műsorból, azóta pedig két közös gyerekük is született, és mint mondják, átmenetileg mindig van náluk egy-két átmenetileg befogadott kisgyerek, ugyanis az elmúlt években nevelőszülők lettek – derült ki a Meglepetésnek adott interjújukból.

Gergő korábban évekig dolgozott gyermekotthonban, Brigi pedig óvodapedagógusként végzett, később pedig mindketten elvégezték a nevelőszülői képzést. Azt mondják, azóta kész káosz az életük, énidejük sem igen van, de a gyerekek által rengeteg örömben lehet részük.

19 voltam, amikor megszületett a ma már 24 éves nagyfiam, azóta engem állandóan babák vesznek körül. Megszoktam, hogy soha nem alszom végig az éjszakát és nem lehetek beteg, így nem élem meg nehézségként, hogy szinte sosem dőlök hátra. Nekem ez a bolondokháza a komfort­zónám. Szerencsére Gergő is imádja a gyerekeket, de azt hiszem, akkor, amikor egy átmenetileg befogadott kicsit végül örökbe adunk, ő szenved jobban

– árulta el a lapnak Brigi, mire Gergő hozzátette: amikor annak idején a gyermekotthonban dolgozott, azt mondták neki és a kollégáinak, hogy érzelmileg ne kerüljenek közel a gyerekekhez, ő viszont ehhez sosem tudta tartani magát.

Amikor Brigi megjelenik az ajtóban egy újabb kicsivel, hamar a szívembe zárom, aztán meg összetörök lelkileg, ha el kell engedni. Mi, nevelőszülők egyfajta hidat képezünk az állami gyermekvédelmi rendszer és az örökbe fogadó család között, annak minden szépségével és nehézségével együtt.

A pár jelenleg hat gyereket nevel, de karácsonykor nyolcan voltak náluk a kicsik. Van, hogy más nevelőszülőktől kapnak „kölcsöngyerekeket”, akik átmentileg valamilyen betegség vagy egyéb ok miatt nehéz helyzetbe kerülnek, de az is előfordul, hogy megjelenik valakinek a kistestvére, akire néhány hétig, hónapig vigyázni kell.

Általában hat év alatti gyerekeket fogadnak be, de úgy tervezik, hogy ahogyan a közös gyerekeik idősödnek, úgy kapnak majd a korosztályuknak megfelelő átmeneti testvéreket, így egy idő után elhagyják majd a cumisüveget és a pelenkákat, ami hoz majd némi fellélegzést.

Az otthoni teendőket jelenleg Brigi intézi, miután bölcsődébe és óvodába vitte a fiatalabbik gyerekeket. Amint elvégzi a házimunkát, gyorsan bevásárol, aztán kezdődik a délutáni logisztika, hiszen minden gyerek jár valamilyen edzésre, fejlesztésre, ahová el kell juttatni. Mindebből Gergő is kiveszi a részét, ő viszont dolgozni is jár, a filmiparban tevékenykedik, amire egyfajta kikapcsolódásként tekint.

Mint mondják, a kezdet nem volt könnyű, főleg Gergő számára, ő ugyanis saját bevallása szerint a korábbi kapcsolataiban sosem kötött kompromisszumot, és ha problémába ütközött, inkább tovább állt. Brigi esetében viszont azon kapta magát, hogy van igénye átbeszélni a gondokat, és akkor is mellette akar maradni, amikor nehéz, hogy együtt fejlődhessenek és tehessék jobbá a közös életüket.

Nyomon követjük a tőlünk örökbe adott gyerekek sorsát, és tartjuk a kapcsolatot az új szülőkkel is. Nagyon jó látni, ahogyan egy-egy kicsinek egyenesbe jön az élete, harmonikus családba kerül, és lehetőséget kap egy teljes életre. Sokan közülük leírhatatlan szörnyűségeken mennek keresztül, és nevelőszülőkként a mi dolgunk, hogy megmutassuk nekik, milyen családban élni, felkészítsük őket arra, hogy örökbeadásra kerüljenek, vagy ismét hazamehessenek. Ez gyönyörű küldetés és hatalmas felelősség is. Sajnos a lehetőségeink korlátozottak, de ha tehetnénk, segítenénk a világ összes bajba jutott gyerekén

– tette hozzá Brigi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik