Élet-Stílus

Borzongjon egy kicsit a jégemberek csobbanásain! – képgaléria

Nagy Borbála / 24.hu

Borzongjon egy kicsit a jégemberek csobbanásain! – képgaléria

A Lupa-tó és a Balaton nem csak a nyári hőségben népszerű: az elszánt hidegvízúszók télen is gyakran látogatnak a tóhoz, hogy megbirkózzanak az extrém körülményekkel. Képgaléria.

A legtöbben Wim Hof népszerű módszerét követve barátkoznak a hideggel, melynek része a hidegtűrés és a hideg vizes merülés gyakorlása. (De akad köztük, akinek a lakásában is állandóan 12 fok van.)

Eleinte pár perceket töltenek a hideg vízben, majd előbb-utóbb szinte mindenkinek megjön a kedve az úszáshoz. Ezt 10 és 5 fok közötti vízben hideg vizes úszásnak, azalatt jégúszásnak nevezik.

Öt fok alatt minden fok különbség egy másik világ

– fogalmaz Szászi Ferenc, a Jégember Klub alapítója. Számukra a jégúszás sport, hetente többször járnak a Lupa-tóra edzeni. Olyan csoport is van, amelynek tagjai minden napfelkeltét a vízből köszöntenek. „Egész más így a napod” – mondják mosolyogva, miután kitántorognak a három fokos tóból, és megkezdik a visszamelegedést. Ezt ki-ki futással, légzőgyakorlatokkal, meleg zuhannyal teszi, ezután pedig mindenki indul a dolgára.

A téli szezon megkoronázása a Téli Balaton-átúszás, amit idén negyedszer rendezett meg a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület. 23 versenyző úszta át a Szántód és Tihany közti, 1250 méter hosszú távot, mások résztávokon indultak, vagy csak csobbantak egy jót a 8 fokos Balatonban.

Galéria
Nagy Borbála / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik