Élet-Stílus

Jennifer Lawrence-t lenyűgözte a Szabó Ervin Könyvtár, szuvenírt is hazavitt onnan

Chernin entertainment / Film rit / Collection ChristopheL via AFP
Jennifer Lawrence a Vörös veréb (2018) című filmben.
Chernin entertainment / Film rit / Collection ChristopheL via AFP
Jennifer Lawrence a Vörös veréb (2018) című filmben.
A 2018-as Vörös veréb című filmet forgatta Budapesten a színésznő.

Az elmúlt években több külföldi film forgatási helyszínéül is szolgált a Kálvin téri Wenckheim-palota, amiben 1931 óta működik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Legutóbb az Oscar-esélyes Szegény párák néhány jelenetét vették ott fel:

  • a mai díszbejárat vasait rángatja a főszereplő Emma Stone,
  • a film vége felé pedig felismerhető a bölcseleti olvasó.

Korábban a többi között részben itt forgott A kém, az Alienist – Az elmeorvos jelenetei, valamint a Vörös veréb is. Utóbbi film főszereplője Jennifer Lawrence volt, róla a FSZEK frissen kinevezett főigazgatója, Kovácsné Koreny Ágnes anekdotázott az Énbudapestemnek.

Egyes színészek – ha már nálunk járnak – akkor a könyvtárral is megismerkednek, így volt ez például Jennifer Lawrence esetében, aki a Vörös veréb forgatása alkalmával közvetlennek bizonyult, még olvasójegyet is kért emlékül

– árulta el a főigazgató.

Arról is mesélt, hogy a forgatásokról egyébként nem igazán közölhetnek információkat, azokat a munkatársakat, akiknek bármi közük van a produkciókhoz, titoktartás kötelezi. A náluk forgató sztárokkal legtöbbször csak véletlenül lehet összefutni, hiszen a szereplők személyét is üzleti titokként kezelik.

A forgatásokhoz bérelt könyvtári területekre a könyvtár munkatársai nem léphetnek be, s természetesen nem készíthetnek képeket sem a forgatásokról. Előfordul azonban, hogy a rajongók hírét veszik, hogy egy neves színész itt forgat, vagy látják a könyvtár körüli külső területeken, utcákban a filmes autókat, a kosztümös statisztákat

– magyarázta Kovácsné Koreny, hozzátéve: ilyen esetekben volt már, hogy többen összegyűltek a Szabó Ervin téren, hátha megpillanthatnak egy-egy hírességet.

Nemrég Austin Butler áradozott Magyarország szépségeiről, aki a Dűne 2-t forgatta hazánkban:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik