Élet-Stílus

217 koronavírus elleni vakcinát kapott egy német férfi

A kutatók továbbra is három oltást javasolnak.

A Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy német férfi 217 alkalommal oltatta be magát covid ellen – írja a Guardian.

A németországi Magdeburgból származó férfi elmondta, hogy „magánéleti okokból” kapta a nagyszámú oltást. A kutatók a médiából értesültek az esetről, majd felvették a kapcsolatot a 62 éves férfivel, hogy megvizsgálják, miként hatottak a vakcinák a szervezetére. Az Erlangen-Nürnbergi Egyetem munkatársai 134 oltásról láttak hivatalos megerősítést, melyek között 8 különböző vakcina szerepelt, és a vérvizsgálatok során megállapították, hogy azok nem váltottak ki semmilyen észlelhető mellékhatást – ami szerintük arra utal, hogy a gyógyszerek jól tolerálhatók a szervezet számára, még ilyen óriási dózisban is.

A kutatócsoport beszámolója szerint bizonyos immunsejtek és a Covid-19-et okozó vírus elleni antitestek lényegesen magasabb szinten voltak jelen a férfi szervezetében, mint azoknál az embereknél, akik csak három oltást kaptak.

Összességében nem találtunk gyengébb immunválaszra utaló jeleket, inkább az ellenkezőjét

– mondta a tanulmány egyik vezető szerzője, Katharina Kocher.

Az oltásokról szóló bizonyítékokat a BBC cikke alapján Magdeburg városának ügyésze gyűjtötte össze, aki csalás gyanújával indított nyomozást, de büntetőeljárást nem indítottak. A cikk kitér rá, hogy a kutatók továbbra is a három vakcinát javasolnak, a veszélyeztetett csoportok számára rendszeres kiegészítő oltásokkal párosítva – a vizsgált férfi eredményei pedig nem elegendők ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le, és a lakosság számára ajánlásokat tegyenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik