Élet-Stílus

A krónikus prosztatagyulladás leküzdése

Getty Images
Getty Images
Az idült prosztatagyulladás tünetei, habár jellegzetesek, de mivel inkább kellemetlenek, mint életveszélyesek, a férfiak gyakran nem akarnak tudomást venni róluk. Ide tartozik a tompa alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, gyenge vizeletsugár, csípő érzés vizelés közben vagy utána, előfordulhat merevedési zavar és fájdalmas magömlés is. A férfiak gyakran túl későn fordulnak orvoshoz. Ezért szükséges, hogy partnerként támogatóak legyünk és tolakodás nélkül segítsünk a betegség felismerésében, kezelésében.

Tapasztalatok szerint sok férfi nem akar foglalkozni a tünetekkel. Remélik, hogy magától elmúlik a probléma. A betegség lefolyása is bizakodásra ad okot, hiszen a hosszabb tünetmentes időszakok alatt az ember azt hiheti, hogy meggyógyult. Az újabb fellángoláson pedig a remény segíti át a beteget.  Azért sem fordulnak orvoshoz, mert szégyellik elmondani a gondjaikat. Bagatellizálják a tüneteket, pedig komolyan kéne venni az intő jeleket. Általában a párjuk előtt is titkolják, hogy valami nincs rendben.

Feleségként, élettársként, barátnőként érdemes figyelni a jelekre. Ha azt vesszük észre, hogy kedvesünk sűrűbben jár ki a mosdóba vagy együttlétkor nehézségei támadnak, érdemes rákérdezni, hogy esetleg érez- e fájdalmat. Amennyiben igen a válasz, azt nagy valószínűséggel prosztatagyulladás okozza. Fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a betegség magától nem fog meggyógyulni és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Jobb, ha nem beszélünk túl sokat a vizsgálatokról, csak segítjük a partnerünket abban, hogy eljusson az orvoshoz, mert a vizsgálatok gondolata is szorongást válthat ki.

A vizsgálat

Egy szóval sem állítjuk, hogy a prosztata vizsgálata nem jár semmiféle kellemetlenséggel, viszont a jó szakorvos gyorsan, fájdalommentesen végzi el, és ami a legfontosabb: akár életet is menthet! A doktor először kikérdezi a beteget tüneteiről, majd áttapogatja az alhasat. Ezek után vizsgálóasztalon oldalt fekve fel kell húzni a lábakat, hogy az orvos a végbélen keresztül egy ujjal betapinthassa a prosztatát. A vizsgálat általában rövid ideig tart, fájdalommentes, és maximális empátiával történik. Az orvos laboratóriumi vizsgálatot is el szokott rendelni, amelyből egyszerűen jut el a diagnózishoz.

A prosztatagyulladás gyógyítható, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az életkilátásokat nem rontja, ha azonban rákos megbetegedésről van szó, a korai felismerés életet menthet, hiszen az 50-70 év közötti férfiak körében a prosztatarák a negyedik leggyakoribb halálok.

A fizikai vizsgálat gyors betekintést ad az orvosnak a prosztata állapotáról. A vérvétel eredményei közül a prosztata által termelt, úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) érték ad felvilágosítást a szerv állapotáról: megemelkedett értéke a prosztatában zajló kóros folyamatokra utal. Ezeken kívül léteznek diagnosztikai módszerek a húgycső szűkületének mérésére, amelyek a vizelet áramlási sebességéből, illetve magának a vizeletnek az elemzéséből segítik a diagnózis felállítását.

Életmódváltás

Az urológus a kivizsgálás után gyógyszert ír fel, amely az aktuális betegséget kezeli. A tartós gyógyuláshoz általában szükség van életmódváltásra is, amely a táplálkozástól a sportolásig sok mindenre kiterjed. Törekedni kell az immunrendszer erősítésére is, hogy képes legyen szembeszállni a kórokozókkal.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

 

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik