Élet-Stílus

Az orrspray- és orrcseppfüggőség kialakulása

Getty Images
Getty Images
A nátha egyik legkellemetlenebb tünete az orrdugulás, amely az éjszakákat különösen megkeserítheti, ellehetetlenítve a pihentető alvást. Az orrcseppek és spray-k igazi megváltást jelenthetnek ilyenkor, lehetővé téve a zavartalan légzést, csakhogy ezen készítményeknek is megvan a maguk veszélye, amennyiben nem a megfelelő módon alkalmazzuk őket: a potenciális függőség és az ezzel járó következmények kialakulása.

Az orrcseppeket és spray-ket alapvetően négy kategóriába lehet sorolni aszerint, hogy milyen összetevőt tartalmaznak. Léteznek sóoldatos, szteroidos, antihisztaminos és dekongesztáns tartalmú termékek. A különböző kategóriába tartozó orrspray-k másképp fejtik ki hatásukat, más tünetet vagy tüneteket enyhítenek elsősorban. Különös figyelmet a dekongesztáns-tartalmú orrspray-k alkalmazása igényel, hiszen elsősorban ezeket használjuk egy egyszerű nátha, orrdugulás esetén, és ezek azok, amelyek függőséget okozhatnak.

A dekongesztáns cseppek és spray-k az orrjáratokban lévő ereket húzzák össze, és ezáltal enyhítik nagyon hatásosan az orrdugulást. Amikor az orrunk bedugul, a probléma forrása az orrjáratok nyálkahártya duzzanata, amely fokozott nyáktermeléssel is jár. Miután a dekongesztáns készítmények összehúzzák az ereket, csökken a gyulladás és a nyáktermelés, megszűnik az orrdugulás, ezáltal pedig újra levegőhöz jutunk.

Rövid távon az ilyen termékek gyors és hatásos megkönnyebbülést hozhatnak, ám a hosszú használat rászokást, hozzászokást eredményezhet. Ennek következtében a duzzanat folyamatos, illetve egyre gyakoribb és nagyobb dózisú cseppet vagy spray-t igényel, amikor pedig a szer hatása elmúlik, az orrdugulás ismét azonnal fellép.

Érdemes hozzátenni, hogy orvosi értelemben általában nem függőségről van ilyenkor szó – hiszen az leküzdhetetlen sóvárgást jelent –, ehelyett az abúzus a megfelelő kifejezés. Ennek ellenére a köznyelvben a függőség fordulat terjedt el az állapot leírására.

A túlhasználat jelei közé tartozik, ha az ember egy hétnél tovább használja a készítményt, ha az előírtnál gyakrabban alkalmazza, valamint, ha a használat elhagyása rövid idő alatt duzzanatot, dugulást okoz az orrban. A megelőzés érdekében fontos, hogy a cseppet vagy spray-t az előírásoknak megfelelően, legfeljebb egy hétig, az előírt dózist betartva használjuk.

Amennyiben a függőség egyszer kialakult, mindenképp azonnal forduljunk orvoshoz! Ha a használat hosszú ideig tart, az akár szöveti elváltozásokat is okozhat, így az abúzus nemcsak kényelmetlenné és költségessé, hanem akár veszélyessé is válhat.

A szakemberek az orrcsepp- és spray-függőséget gyakran gyógyszeresen kezelik. A leszokás nem kellemes folyamat, de kivitelezhető.  Így jobban tesszük, ha nem is kockáztatunk, és az előírásokat betartva használjuk ezeket a szereket.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik