Élet-Stílus

Híres orrok a művészetekben

Getty Images
Getty Images
A kultúra története tele van híres orrokkal, szaglásokkal, nem véletlenül, hiszen az orr igen fontos érzékszervünk. Szaglásunk a legerősebb inger, érzékelés az összes közül. Talán kevésbé életbevágó – noha bizonyos esetekben a szaglásunk életet is menthet –, mint a látásunk, hallásunk, de mennyivel kevesebb lenne enélkül az életünk? Az orrunk ráadásul az arckarakterünk egy fontos meghatározója is. Nem hiába van sok híres orr a művészetekben, ebből mutatunk pár példát.

Réz András: Orr

A neves filmkritikus igazi szagkrimit írt, amelynek a főszereplője egy szuperhős, akinek a különleges képessége a mindenkinél kifinomultabb szaglása. Nagy Sebestyén, egy lap főszerkesztője egy baleset után tesz szert a különleges képességre, amelynek köszönhetően ugyanúgy ki tudja szimatolni a vágyakat, a bűnöket, a félelmeket, a hűtlenséget, mint egy terroristát.

William Shakespeare: IV. Henrik

A világ talán leghíresebb drámaírója királydrámáinak egyik szereplője Falstaff csatlósa, Bardolph, akinek ivási szokásai erőteljesen visszatükröződnek az orrán. Ennek ugyanakkor vannak előnyei is, ahogy Falstaff mondja a IV. Henrik első részében:

„Oh! Te egy örök fáklyás menet s szüntelen örömtűz lobogása vagy. Ezer márkot takarítál meg számomra gyertya- és fáklyában, hogy veled jártam éjjel kocsmáról kocsmára; de boromért, melyet megittál, Európa legdrágább gyertyásánál is épp oly olcsón vehettem volna gyertyát.”

Gogol: Az orr

Kovaljov hivatalnok egy nap arra ébred, hogy nincs meg az orra, közben Jakovlevics borbély reggel a cipójában egy orrot talál. Az orr önálló életet kezd, még kormányzati rangot is szerez, „gazdáját” közben egymás után érik a kellemetlenségek, és gúny tárgyává válik. Az abszurd novella végén Kovaljov arra ébred, újra a helyén van az orra.

Carlo Collodi: Pinokkió kalandjai

Ha Collodi neve annyira nem is ismert, Pinokkióé – részben a Disneynek köszönhetően – viszont talán mindenki számára ismerős. Dzsepettó egy fabábút farag, akit elnevez Pinokkiónak. A címszereplő nem viselkedik éppen a legjobban, állandóan kalamajkákba keveredik, ha pedig hazudik, megnő az orra. Végül a sok szerencsétlenség hatására megérti, nem szabad rosszul viselkednie, és amikor elkezd igazat mondani, összemegy az orra.

Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac

Rostand Cyrano de Bergerac-ja egy szinte mindenben tehetséges kardforgató. Egy „gond” van csak vele, hatalmas az orra. Cyrano szerelembe esik a gyönyörű Roxane-nal, akinek verseket, dalokat ír, csakhogy nem saját, hanem egy Christian nevű gárdista nevében. Sajnos, mire rájön a nő, hogy az orr nem állhat közéjük, már túl késő lesz.

Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

A világ egyik legelismertebb könyvének narrátora, illetve annak élete elszakíthatatlan India történetétől, a modern állam megalapításától és későbbi nehézségeitől. Még pontosabban az övé és egy másik gyermeké, akivel egyszerre születik, de míg egyikőjük gazdag család sarja, a másik egy koldus gyermeke. A kórházban azonban összecserélik őket. A koldusgyermek egy valamit azonban nagyon tud: kiszagolni az érzelmeket az uborka-orrával.

Patrick Süskind: A ​parfüm

A 18. században élt Jean-Baptiste ​Grenouille szag nélküli testtel jött világra Párizs egyik legnyomorultabb negyedének bűzös halpiacán. Szülők és szeretet nélkül nőtt fel, ezért célul tűzte ki, hogy kivívja az emberek szeretetét és elismerését. Ehhez létre akarta hozni a világ legtökéletesebb parfümjét, amihez azonban ártatlan fiatal lányok bőrének illatesszenciájára volt szüksége, ennek megszerzésében pedig semmi sem akadályozhatja meg. A 40 nyelvre lefordított, hátborzongató történetből később nagysikerű film készült.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik