Élet-Stílus

Hüvelyesek: az egészségünk őrzői

Bonduelle
Bonduelle
Szuperegészséges alapanyagból is készülhet muffin! Vörösbab felhasználásával készített süteményeket Liptai Claudia és Pataki Ádám cukrászmester egy különleges látványsütés keretében.

A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. A Bonduelle ezen alkalomból idén kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár egy látványsütés keretében süteményeket készített vörösbab és csicseriborsó felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek.

Bonduelle

Pataki Ádám

Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket” – hangsúlyozta a szakember.

Bonduelle

Kardamomos keksz

Több hüvelyes kell a tányérunkra

A hüvelyes zöldségféléknek rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.

Bonduelle

Liptai Claudia és Varga Dóra dietetikus

„Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában a zöldség fogyasztásban, fontos feladatunk az edukáció. Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, mivel egyre nagyobb az igény az olyan termékekre is, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

 

Bonduelle

Lisztmentes csokis torta vörösbabbal

Ezeket is próbáld ki:

https://www.youtube.com/shorts/VdfcAmXtwCU

https://www.youtube.com/shorts/V2AubKtLkjw

Hüvelyesek: az egészségünk őrzői 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik