A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. A Bonduelle ezen alkalomból idén kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár egy látványsütés keretében süteményeket készített vörösbab és csicseriborsó felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek.
![Hüvelyesek: az egészségünk őrzői 1](https://s.24.hu/app/uploads/2024/02/bonduelle_20240208_07.jpg)
Pataki Ádám
„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket” – hangsúlyozta a szakember.
![Hüvelyesek: az egészségünk őrzői 2](https://s.24.hu/app/uploads/2024/02/kardamomoskeksz1a_16062.jpg)
Több hüvelyes kell a tányérunkra
A hüvelyes zöldségféléknek rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.
![Hüvelyesek: az egészségünk őrzői 3](https://s.24.hu/app/uploads/2024/02/liptai-claudia_varga-dora-dietetikus.jpg)
Liptai Claudia és Varga Dóra dietetikus
„Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában a zöldség fogyasztásban, fontos feladatunk az edukáció. Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, mivel egyre nagyobb az igény az olyan termékekre is, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.
![Hüvelyesek: az egészségünk őrzői 4](https://s.24.hu/app/uploads/2024/02/lisztmentes_csokis_torta_vorosbabbal-319.jpg)
Lisztmentes csokis torta vörösbabbal
Ezeket is próbáld ki:
https://www.youtube.com/shorts/VdfcAmXtwCU
https://www.youtube.com/shorts/V2AubKtLkjw