Élet-Stílus

Évek alatt épített fel gyufaszálakból egy 7 méteres Eiffel-tornyot, egy apró hiba miatt mégsem világrekorder

Nyolc év alatt, több mint 700 ezer gyufaszál felhasználásával épített meg egy hétméteres Eiffel-tornyot egy francia férfi. Ezzel világrekorder lenne, csakhogy nem megfelelő gyufaszálakat használt.

Lesújtó hírt közölt múlt héten a francia Richard Plauddal a Guinness Világrekordok könyvének vizsgáló bizottsága. Plaud több mint 700 ezer gyufaszálból, nyolc év alatt felépített Eiffel-tornya hiába magasabb jó hatvan centivel a jelenlegi világrekordernél, megsem jegyezhető be új világrekordként, mert Plaud nem szabályos gyufaszálakat használt – írja az NBC.

A Guinness szabályai szerint csak kereskedelmi forgalomban kapható, drasztikusan nem módosított gyufaszálakból emelt építményeket lehet világrekorderként elismerni, Plaud pedig nem ilyeneket használt. A francia férfi ugyanis megállapodást kötött egy gyufagyárral, hogy szállítsanak neki fej nélküli gyufaszálakat, így nem kellett egyesével levagdosnia a fejeket a szálakról.

A főállásban hivatalnokként dolgozó Plaud elkeseredett Facebook-bejegyzésben adott hangot csalódottságának. Azt írta, a Guinness szakértői úgy hoztak döntést, hogy élőben meg sem nézték a tornyát.

Mark McKinley a Guinness egyik igazgatója ugyanakkor azt nyilatkozta, Plaud számára nincs minden veszve, a torony ügyében még vizsgálatok zajlanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

richard Plaud (@toureiffelallumettes) által megosztott bejegyzés

Az előző rekorder, a libanoni Toufic Daher 2009-ben fejezte be hat és félméteres Eiffel-tornyát, amit hatmillió gyufaszál felhasználásával épített fel.

Richard Plaud 2015 decemberében, a saját nappalijában kezdte el az építkezést és tavaly december 27-én, Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján fejezte be.

A Guinness végül felülvizsgálta első döntését és világrekorderként ismerte el Richard Plaud Eiffel-tornyát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik