Élet-Stílus

8 év alatt, 700 ezer gyufaszálból építette meg az Eiffel-torony makettjét, egy hiba miatt mégsem lett Guinness-rekorder

A hétméteres építménybe a gyufaszálak mellett a szívét és lelkét is belerakó francia férfi még mindig értetlenül áll a helyzet előtt.

Szomorúan indult a 2024-es éve egy francia férfinak, aki az elmúlt 8 évét annak szentelte, hogy elkészítse a világ legnagyobb, gyufaszálakból összerakott Eiffel-torony makettjét. A 47 éves Richard Plaud összesen 706 ezer 900 gyufaszálat rakott egymásra, de amikor a 7,19 méter magas alkotás végére ért, akkor megdöbbenve tapasztalta, hogy az álmai egy csapásra szertefoszlottak.

A Guinness Rekordok Könyvét kiadó – és az efféle világrekordokat jegyző – szervezet ugyanis a Daily Mail beszámolója szerint azért nem vette nyilvántartásba a hobbiművész lenti videóban megcsodálható aprólékos munkáját, mert nemcsak a boltokban is kapható, szabvány gyufaszálakat használt, hanem olyanokat, amiket átalakítottak a makett kedvéért.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

richard Plaud (@toureiffelallumettes) által megosztott bejegyzés

A 47 éves férfitől egyébként nem áll távol az építészet, hiszen az egyik délnyugat-franciaországi megyei tanács műtárgyak és hidak felügyeletéért felelős osztályán dolgozik. Így különösen nagy csalódás volt számára, hogy a hazafias projektjét megfúrták.

Ez kiábrándító, frusztráló, érthetetlen és nem túl fair.  Ez az álmom egy része volt, ami most füstbe ment

– panaszkodott az el nem ismert művész, aki még arra is odafigyelt, hogy a makettet Gustave Eiffel tiszteletére az építész halálának 100. évfordulóján, azaz 2023. december 27-én fejezze be.

Richard Plaud egyébként eleinte még a szabályoknak megfelelően építette a saját tornyát, de később egy gyufagyártótól rendelt 190 ezer darab fej nélküli gyufaszálat is, ezek felhasználása pedig szabályba ütközőnek számított.

Így hiába töltött saját bevallása szerint összesen 4200 órát 2015 decembere óta a torony megépítésével, legnagyobb bánatára nem lett belőle Guinness-rekorder.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik