Élet-Stílus

Egy fagyasztó meghibásodása után 30 évnyi kutatási minta landolt a kukában a leghíresebb svéd orvosi egyetemen

Tomekbudujedomek / Getty Images (illusztráció)
Tomekbudujedomek / Getty Images (illusztráció)
Kis karácsonyi lidércnyomás az orvosi Nobel-díjakról döntő Karolinska Intézetben.

Évtizedek óta gondosan gyűjtött kutatási minták semmisültek meg Svédország egyik legpatinásabb oktatási intézményében, a Karoniska Intézet nevű orvosi egyetemen, amikor a karácsonyi ünnepek alatt meghibásodott egy fagyasztószekrény – írja a Guardain.

A meghibásodás, melynek következtében a mínusz 190 Celsius-fokon üzemelő fagyasztószekrény 16 kriogéntartálya nem kapott elegendő folyékony nitrogént még tavaly év végén, közvetlenül karácsony előtt – egészen pontosan december 22-én vagy 23-án – történhetett.

A brit lap szerint az ilyen hibák elkerülése végett úgy alakították ki ezeket a tartályokat, hogy akár 4 napot is túléljenek bennük a minták, ha megszakadna a nitrogénellátás, azonban a mostani hibát csak 5 nap után vették észre.

Talán az elképzelhető legrosszabb időpontban történt, mindössze egy nappal szenteste előtt

– mondta a tudományos tragédiáról az intézet déli kampuszának dékánja, Matti Sällberg.

A svéd sajtó szerint az elveszett minták becsült értéke akár 500 millió korona is lehet – ami több mint 17 milliárd forintnak felel meg. A dékán tájékoztatása szerint nem készült hivatalos becslés az elveszett minták pontos értékéről, de az ezzel kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: könnyen lehet, hogy milliós nagyságrendű összegről van szó.

A dékán szerint egyébként a legnagyobb kár a leukémia kutatásával foglalkozó tudósokat érte, akik 30 évnyi, különböző betegektől gyűjtött mintát vesztettek el.

Az egyetem által indított belső vizsgálat semmilyen szabotázsra utaló jelet nem talált, de az intézmény szélesebb körű vizsgálatra is igényt tart, ezért rendőrségi feljelentést is tettek az ügyben.

A dékán megnyugatatásképp azt is elárulta, hogy a megsemmisült minták szigorúan kutatási célokat szolgáltak – így az ügy egyetlen beteg ellátását sem befolyásolja.

„Ezek olyan minták, amiket kiterjedt tanulmányok elkészítéséhez használtak fel, és amiket további tanulmányokban is fel terveztek használni” – fogalmazott Matti Sällberg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik