Élet-Stílus

Épp a Mormota-napon pusztult el az időjós mormota

A hagyomány legismertebb képviselője, Punxsutawney Phil rövid telet jósolt idén február 2-án Punxsutawney-ban.
A hagyomány legismertebb képviselője, Punxsutawney Phil rövid telet jósolt idén február 2-án Punxsutawney-ban.
Major majdnem egy évtizeden át jósolta meg több-kevesebb sikerrel a tél végét.

Éveken át volt a város négylábú időjósa, idén épp az Észak-Amerikában nagy népszerűségnek örvendő Mormota-napon múlt ki Major, a Kentucky állambeli Mt. Washington híres mormotája.

Az állat tíz évig volt az egyik helyi állatmenhely, a Second Chances Wildlife Center lakója azt követően, hogy kölyökkorában megmentették. Majort hamarosan kinevezték a helyi időjós mormotának, azaz minden év február másodikán, a Mormota-napon azt figyelték, hogyan viselkedik az állat: ha kibújik az odújából, és kint is marad, a télnek hamarosan vége, ám ha meglátja az árnyékát, megijed és visszabújik, még hat hét kemény tél várható. Az eredetileg egyébként a németek által behozott hagyomány legismertebb képviselője a nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney Phil, a városban az 1800-as évek végétől van rendkívül komoly tradíciója mindennek annak ellenére, hogy az időjós mormoták 39 százalékban jósolnak csak igazat. Az állatmenhely vezetője szerint Major ennél jobb átlaggal bírt: 50-50 százalékban találta el jól a tél végét.

Nagyrészt Bill Murray-nek köszönhető, hogy Punxsutawney Phil hagyományát nemcsak Amerikában, hanem világszerte ismerik: az 1993-ban bemutatott Idétlen időkig című komédiában a színész karaktere épp a Mormota-napon ragad bele egy olyan időhurokba, amely minden nap újraindul.

Mt. Washingtonban idén már nem Major jósolt, az egyre több egészségügyi gonddal küzdő állat tavaly szakértette meg utoljára az időjárási viszonyokat, idén már egy fiatalabb kollégájának, Josie Burrownak adta át a posztot. Az állat első bevetésén korai tavaszt jósolt, ám a teljesítményt beárnyékolta, hogy Major épp a Mormota-napon pusztult el. Punxsutawney-ban egyébként ugyancsak rövid telet jósolt a mormota (fent a képen).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik