Élet-Stílus

Halálos ágyán vallotta be a rendőröknek, 50 éven át ő volt Japán egyik legkeresettebb bűnözője

Richard A. Brooks / AFP
A jobb felső sarokban átható hosszú hajú, szemüveges férfi Kirisima.
Richard A. Brooks / AFP
A jobb felső sarokban átható hosszú hajú, szemüveges férfi Kirisima.
Egy szélsőbalos terrorszervezetnek volt a tagja.

Egy haldokló japán férfi – aki azóta meg is halt – kórházi ágyán vallotta be a rendőrségnek, hogy ő az egyike azoknak, akiket lassan 50 éve a legkeresettebb bűnözők között tartottak számon az országban. Tagja volt annak a szélsőséges csoportosulásnak, amely a 70-es években japán vállalatoknál követett el robbantásokat – írta a Guardian.

A rendőrök egy Tokió melletti kórházban keresték fel a 70 éves férfit, aki elmondta nekik, halálos rákja van, és saját neve, Kirisima Szatosi név alatt akar meghalni, nem álneve alatt. Olyan részleteket is elárult, amik eddig nem voltak ismertek.

Négy nappal a kihallgatás után halt meg a férfi.

Úgy gondoljuk, hogy a kórházban meghalt férfi, aki azt állította, ő Kirisima Szatosi, valóban a gyanúsított

– nyilatkozta Csujuki Jasuhiro az Országos Rendőrügynökség vezetője.

Az 1954-ben született férfi húsz éves korában, egyetemistaként ismerkedett meg más szélsőségesekkel, és csatlakozott a szélsőbalos Kelet-Ázsia Japánellenes Fegyveres Fronthoz. A militáns csoport az 1970-es években több robbantást is elkövetett japán nagyvállalatok ellen. A Mitsubishi Heavy Industries épülete ellen 1975-ben elkövetett robbantásban nyolcan meghaltak, több mint 160-an megsérültek.

Kirisima a vád szerint több robbantásban is részt vett, egy tokiói negyedben egy időzített bombát például ő helyezett el 1975-ben, de ebben a támadásban nem sérült meg senki.

A férfi, noha nem volt kulcsfontosságú tagja a csoportnak, állítólag ő az egyetlen a tíz tag közül, akit soha nem kaptak el. Két tagot halálra ítéltek, köztük a csoport alapítóját, Dajdodzsi Maszasit, aki a halálsoron halt meg 2017-ben. Ketten viszont a mai napig szabadlábon vannak, miután részei voltak egy másik radikális csoport, a Japán Vörös Hadsereg megállapodásának, mikor az eltérített egy Japan Airlines repülőgépet Bangladesben.

Kirisimának az elmúlt évtizedekben nem volt mobiltelefonja, egészségbiztosítása, fizetését pedig készpénzben kapta – számolt be róla a japán közmédia. Ahogy arról is, hogy a múlthét pénteken razziát tartott a rendőrség annál az építőipari égnék, ahol Ucsida Hirosi néven mintegy negyven éven át dolgozott a férfi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik