Élet-Stílus

Téli nátha: így segítse szervezetét

Getty Images
Getty Images
Tél végére az immunrendszerünk is „elfárad”, megérzi a tápanyagok hiányát. A tél végi nátha elkerülése érdekében elsősorban ezek pótlására van szükség. Van néhány vitamin és ásványi anyag, amely különösen fontos a megfelelő védelem fenntartásához.  

A hűvös, párás őszi, téli idő nagyban kedvez a megfázásos, náthás panaszokat okozó vírusoknak, míg az immunrendszerünk hatékonysága ilyenkor csökken. Ezért aztán az orrfújással, -dugulással, tüsszögéssel, torokfájással, hőemelkedéssel járó tünetegyüttes szezonja egyértelműen a hideg évszak. Egy sima náthát az immunrendszerünk néhány napon belül önerőből legyőz, ha hosszabb ideje betegnek érezzük magunkat, feltételezhetően már bakteriális fertőzésről van szó, amely – szigorúan orvos által előírt és irányított – antibiotikumos kezelést igényel.

A tél végéhez közeledve sokszor tapasztalhatjuk, hogy a kisebb-nagyobb megfázások mintha szaporodnának, egyre többen köhécselnek, szipognak a környezetünkben. Nincs ebben semmi különös, ha belegondolunk, hogy tudatos segítség nélkül az immunrendszerünk is „elfárad”, kiszolgáltatottabbá válik a tél végi náthának.

Az immunrendszer támogatásra szorul

Az emberi immunrendszer ugyanis egy olyan, rendkívül összetett gépezet, amely állandó gondoskodásra szorul. Egy ideális világban, ahol nincs stressz, ülő életmód, környezeti ártalmak, és minden nap optimális mértékben jutunk hozzá a vitaminokhoz, az ásványi anyagokhoz és az egyéb biológiailag fontos tápanyagokhoz, ott nincs semmi baj. Csakhogy ideális világ nem létezik, főleg nem télen a kontinentális éghajlaton.

Ilyenkor a legtöbb ember még kevesebbet mozog, sokkal kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, sőt a táplálkozása inkább egyoldalúvá, zsírokban gazdaggá válik. Az optimális immunműködés egyik alapjának számító D-vitamin fogyóban van a szervezetünkből, és nem ér minket közvetlen napfény, hogy természetes úton pótolhassuk.

Egy szó, mint száz, a megfelelő tápanyagok és egyéb körülmények szűkössége okán az immunrendszer hatásfoka csökken. A megoldás nyilván az, ha segítünk magunkon, és igyekszünk optimális működésre turbózni az immunrendszerünket.

Mi lehet a segítségünkre?

Ennek érdekében amilyen gyakran csak tehetjük, mozduljunk ki a szabad levegőre, sétáljunk, sportoljunk, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, a lehetőségekhez képest étkezzünk változatosan, és nagyon ajánlott odafigyelni a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelére.

A D-vitamin az ember számára rendkívül fontos vegyület, számtalan módon és területen járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Zsírban oldódó vitamin lévén szervezetünk képes tárolni, a napsütéses hónapokban raktárkészleteket felhalmozni, de tél végére a többség már hiánnyal küzd. Legfőbb forrása a napfény, de télen, főleg az időszak végén érdemes tudatosan pótolni akár étrend-kiegészítőkkel.

A C-vitamin alapvető jelentőségű az immunrendszer támogatása szempontjából – vízben oldódik, tehát a vizelettel gyorsan távozik a szervezetből, ezért napi, folyamatos bevitelre van szükség. Nemcsak a megelőzésben segít, de a betegség időtartamát is lerövidítheti. Az ásványi anyagok közül a cinket és a szelént érdemes kiemelni. Előbbi fontos szerepet játszik a fertőzések megelőzésében, aktiválja az immunrendszert, míg utóbbi az immunsejtek megfelelő működéséért felelős.

Ha pedig mégis megtörténik a baj, mivel a vírusok okozta nátha, megfázás ellen nincs célzott terápia, be kell érnünk a tüneti kezeléssel, orrcseppel, gyulladáscsökkentővel, köhögés elleni készítményekkel, és rengeteg papírzsebkendőre van szükség. Ám az immunrendszer segítését ekkor se hanyagoljuk, hiszen rajta múlik, hogy milyen gyorsan tudunk megszabadulni a kellemetlen tünetektől.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik