Élet-Stílus

Hapci-kisokos: ezért nem érdemes megállítani a kitörni készülő tüsszentést

Getty Images
Getty Images
Miért tüsszentünk? Mi történik tüsszögés során? Milyen következményei lehetnek, ha visszatartjuk? Hogyan csináljuk mindenki számára elfogadható módon? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

A tüsszentés a szervezetünket védő természetes reflex, amelynek elsődleges célja a felső légutak megtisztítása a kórokozóktól, szennyeződésektől és a szervezetbe kerülő idegen részecskéktől. Ha a nyálkahártyát ingerlő anyag kerül az orrunkba, az irritációt okozhat, a testünk pedig erre reagál tüsszentéssel. Ilyenkor a legtöbb esetben a szemek becsukódnak, a nyelv a szájpadlásra tapad, az izmok pedig megfeszülnek. Ennek következménye, hogy a levegő – nyállal és váladékkal együtt – kikerül a szájból és az orrból. A hapcival a légutak kitisztulnak, a veszélyes betolakodók pedig kikerülnek a szervezetből.

Ha az első tüsszentésnek nem sikerül eltávolítania az irritáló anyagot, akkor a szervezetünk újra megpróbálkozik ezzel, ami újabb tüsszentést eredményez. Ez egészen addig ismétlődik, amíg teljesen ki nem tisztul az orrüreg. Az allergiások azért tüsszögnek állandóan, mert a számukra allergén anyagok a levegőből rendre bekerülnek az orrlyukakba, és ezeket nagyon nehéz eltávolítani.

Mivel a tüsszentésben nemcsak az orr és a szájüreg vesz részt, hanem a fej, a nyak és a felsőtest együttesen, egy-egy tüsszentésnek kirobbanó ereje lehet. A tüsszögés intenzitását több tényező befolyásolja, például olyan fiziológiai különbségek, mint a hasizmok erőssége, a légcső átmérője vagy a tüdő térfogata.

Bár a prüszkölés teljesen természetes dolog, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor jobbnak látjuk elfojtani az ingert. Ez azonban veszélyes lehet az egészségre, és néha súlyos szövődményeket is okozhat. Egyáltalán nem tesz jót a szervezetnek, és esetenként komoly sérüléseket is okozhat, ha az orr vagy a száj lezárásával blokkoljuk a levegő távozási útvonalát, ilyenkor ugyanis a hapci lényegében „befelé sül el”. Ha nem engedjük, hogy a megfelelő úton (vagyis az orrunkon, szánkon keresztül) távozzon, akkor a nyomás visszafelé irányul, például az arc- és homloküregek, az orr- és hallójáratok vagy éppen a garat és torok irányába. Ez pedig komoly következményekkel járhat együtt, például megrepedhet a dobhártya, a szemben, orrban és dobhártyában elpattanhatnak a hajszálerek, sérülhet a rekeszizom, extrém esetben pedig agyi aneurizma vagy törött borda is lehet az eredménye a tüsszentés benntartásának.

A legjobb ezért, ha a tüsszentést hagyjuk, hadd menjen a maga útján. Ez a testi funkció ugyanis fontos szerepet tölt be azáltal, hogy eltakarítja az orrból a kórokozókat. Pontosan ezért kiemelten fontos, hogy ne csak úgy a levegőbe eresszük ki a kirepülő cseppeket, így átadva ezeket másoknak. Érdemes zsebkendővel eltakarni az orrunkat és a szánkat, de ha erre éppen nincs lehetőségünk, akkor lehetőleg a könyökhajlatunkba tüsszögjünk.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik