Élet-Stílus

A bátyja gyógyszerével próbálta meg kezelni a fogfájását egy fiatal nő – órákkal később mindketten meghaltak

Peter Dazeley / getty Images (illusztráció)
Peter Dazeley / getty Images (illusztráció)
„Még mindig nem tudom elfogadni, hogy mindketten ugyanazon a napon haltak meg. Hihetetlenül kegyetlennek érzem” – mondta a tragédia idején velük lévő harmadik testvér, aki arra ébredt, hogy a szerettei már nem élnek.

Egy mindkét testvérét egyszerre elvesztő brit nő most először állt nyilvánosság elé azóta, hogy egy tavaly őszi tragikus éjszakán egy közös vacsorát követő alvásból arra ébredt a boltoni otthonukban, hogy a húga és a bátyja is meghalt.

A Daily Mirrornak nyilatkozó Jade Couperthwaite azért érezte különösen fontosnak, hogy interjút adjon, mert szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy akármilyen betegnek is érzi magát az ember, soha nem szabad megkockáztatnia, hogy másnak felírt gyógyszereket vegyen be – különben úgy járhat, mint a lánytestvére.

A 32 éves nő még szeptemberben talált rá holtan a 26 éves húgára, Carlára a kanapén, ahol együtt elbóbiskoltak. Majd nem sokkal később, amikor a 33 éves bátyja, Stephen szobájába sietett, akkor azzal kellett szembesülnie, hogy már ő sem él.

Stephen kábítószer-függő volt, akinek a fogfájására morfiumot írtak fel. Carlának pedig annyira fájt a foga, hogy jó ötletnek gondolta, ha kér egy kicsit a bátyja gyógyszeréből.

„Még mindig nem tudom elfogadni, mindketten ugyanazon a napon haltak meg. Hihetetlenül kegyetlennek érzem” – mondta Jade, aki abban bízik, hogy a testvérei tragédiája intő jelként lebeg majd mások előtt.

„Carla és én a legjobb barátnők voltunk, valamint testvérek. Gyönyörű volt, és olyan kedves, jószívű, vicces lány. Én voltam a nagytestvére, és újszülött kora óta vigyáztam rá. Megszakad a szívem, hogy nem tudtam megvédeni őt azon az éjszakán, amikor meghalt” – mondta Jade.

„Olyan üresnek érzem az életem nélküle. Közös otthonunk volt, kölcsönvettük egymás ruháit, mindent együtt csináltunk. Annyira hasonlítottunk egymásra, hogy az emberek azt hitték, ikrek vagyunk. Befejeztük egymás mondatait, egy hullámhosszon voltunk. Mindig megcsináltuk egymás körmét és sminkjét. Még a ravatalozóban is én csináltam meg a körmeit, hiszen tudtam, hogy ez lesz az utolsó alkalom. Összetört a szívem. Ő támogatott engem egy baba elvesztésén keresztül, és most együtt vannak eltemetve. Egy kis vigasz számomra, hogy együtt lehetnek” – folytatta.

Azonban Jade szerint Carla még ma is élne, ha nem vett volna be a fogfájására a bátyjától kapott morfiumot.

Remélem, hogy a halála figyelmeztetésként szolgálhat mások számára. Kérem, ne vegyenek be gyógyszert, ha azt nem önöknek írták fel. Semmi sem hozza vissza őt, de talán a mi tragédiánk megmentheti mások életét

– fogalmazott Jade, aki kamaszként nemcsak Carlát, hanem a 12 éves korában megismert féltestvérüket, Stephent is a szárnyai alá vette, mivel úgy érezte, hogy hiába idősebb nála egy évvel, szüksége van a segítségre.

A tragédia napján, 2023. szeptember 6-án Stephen meglátogatta két lánytestvérét, akik közösen laktak. Jade csirkét sütött vacsorára, Stephen pedig bement a hálószobába, hogy kipihenje a másnaposságát. Közben Carlának csak januárra volt időpontja fogorvoshoz, hogy kihúzzák négy rossz fogát is, de már nagyon nem bírta a fájdalmait – ezért kért egy kis morfiumot Stephentől, akinek a fogaira ültetett furnérok miatt ezt a fájdalomcsillapítót írták fel az orvosai.

Amikor felajánlott neki egy keveset, nem gondoltuk, hogy bármilyen kárt is okozhatna. Úgy éreztük, hogy nem lesz baj, hiszen a gyógyszert receptre írták fel neki. Én úgy láttam, hogy Carla csak egy adagot vett be belőle. Ezután Stephen visszament az ágyba, Carla és én pedig a kanapéra ültünk tévézni, ahol én aztán elbóbiskoltam

– mesélte Jade, aki az ébredése után már rémülten tapasztalta, hogy Carla nem lélegzik. „Próbáltam újraéleszteni, hívtam a mentőket, kiabáltam Stephen nevét, de nem jött. Mindig nagyon mélyen aludt, ezért azt hittem, hogy akkor is csak aludt” – folytatta. Azt azonban csak akkor vette észre, hogy már Stephen sem lélegzik, amikor a mentők kiérkezése után oda tudott hozzá menni.

Így sajnos már egyikőjükön sem lehetett segíteni. De a családi tragédiák sora itt sajnos nem ért véget, másnap ugyanis a nagybátyjuk is meghalt, akit Jade szerint a tragédia miatt összetört szíve vitt el.

Az ügyben a hónap elején tartottak vizsgálatot, ahol megállapították, hogy Stephen szenvedélybeteg volt, aki 2009 és 2013 között több elvonóra is bejelentkezett, de egyiket sem fejezte be. Stephen holttestének boncolása után pedig az is kiderült, hogy a tragédia éjszakáján a haláláért felelőssé tehető nagy mennyiségű morfium mellett több más kábítószer is volt a szervezetében alacsony koncentrációban.

Stephen nem volt rendszeres morfiumhasználó, ezért a toleranciája nem volt olyan magas, és a kokainhasználati mintája miatt érzékenyebb volt a mellékhatásokra. A halálának okaként kombinált kábítószer-toxicitást jelöltek meg – foglalta össze az ügyet vizsgáló Dr. Ravindra Sawant.

De a patológus egyúttal azt is elárulta, hogy a depresszió és szorongás miatt terápiára járó, és gyógyszeres kezelés alatt álló Carla szervezetében is többféle kábítószer, valamint alkohol nyomaira bukkantak. Azonban a patológus szerint az ő haláláért is egyértelműen a morfium tehető felelőssé.

Stephen Teasdale asszisztens halottkém szerint mindketten „naiv morfiumhasználók” voltak.

„És inkább téves számítás volt a részükről, mintsem szándékos cselekedet. Rosszul számolták ki a gyógyszerek kombinációjának hatásait.”

Jade Couperthwaite azonban még mindig nagyon dühös a bátyjára. „Ha őszinte lett volna a morfiummal kapcsolatban, soha nem engedtem volna, hogy Carla bevegye. Életem hátralévő részét nélkülük kell leélnem. Anya és én életünk végéig gyászolni fogunk. Nem tudjuk elhinni, hogy Carla elment. Nagyon hiányzik. Érzem őt magam körül, és mégis elveszettnek érzem magam nélküle is” – zárta gondolatait a gyászoló nővér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik