Élet-Stílus

Négyévesen jutott fel az Everest alaptáborába egy kislány

Ang Tashi SHERPA / AFP
Ang Tashi SHERPA / AFP
Január elején a mindössze négyéves Zara Šifra lett a legfiatalabb ember, akinek sikerült feljutnia a világ legmagasabb hegycsúcsának 5364 méteres magasságában fekvő alaptáborába.

Négyévesen jutott fel a Mount Everest alaptáborába Zara Šifra, ezzel ő lett a legfiatalabb, akinek valaha sikerült ezt elérnie. A kislányt nem csak szülei kísérték el, de hétéves bátyja, David is – írja a Mirror című brit bulvárlap.

A világ legmagasabb hegyének alaptábora 5364 méteres magasságban fekszik, ahol levegő oxigéntartalma nagyjából a fele a tengerszinten mérhető értékhez képest. Az odavezető több mint 273 kilométeres túra nagyon megviseli az emberi szervezetet, mivel a hegyi betegség tünetei már 2900 méteres magasság fölött jelentkezhetnek.

A gyerek apja, David Šifra azt mondja, a túra gond nélkül zajlott le, miközben ő folyamatosan ellenőrizte a gyerekek véroxigénszintjét.

„A legkisebb probléma sem merült fel, az akklimatizáció átlagon felül sikerült, Zara néhány tekintetben hegymászók százait múlta felül” – nyilatkozta az apa. A férfi szerint a kislánya annak köszönheti kitartását és erős szervezetét, hogy Malajziában nevelkedik.

A korábbi korrekorder, Prisha Lokesh Nikajoo tavaly, ötévesen jutott fel az Everest alaptáborába.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Saša jede (@sasha.jede) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik