Élet-Stílus

Tizennégy gyújtogatást ismert el a férfi, aki hangoztatta: összeesküvés áll az erdőtüzek hátterében

Jesse Larriviere / Societe De Protection Des Forets / AFP
Jesse Larriviere / Societe De Protection Des Forets / AFP
Tizennégy gyújtogatásban vallotta magát bűnösnek a bíróság előtt egy 38 éves kanadai férfi, aki hosszú időn át terjesztette a közösségi médiában, hogy az erdőtüzek hátterében kormányzati összeesküvés áll.

Bűnösnek vallotta magát január 15-én a bíróság előtt az a 38 éves Brian Paré, akit azzal vádolnak, hogy legalább tizennégy alkalommal okozott szándékosan erdőtüzeket, melyek közül az egyikkel több száz ember életét veszélyeztette – írja a CBC.

Tavaly május 31-én hatalmas erdőtűz keletkezett a quebeci Cavan-tó környékén, ami miatt ötszáz embert kellett kitelepíteni a közeli Chapais nevű településről. A kitelepítettek csak június 3-án térhettek haza, a tűzben 873 hektárnyi erdő égett le. A Cavan-tó közelében keletkezett tűz volt legnagyobb azok közül, melyeket Paré okozott.

A férfi május 31. és június 1. között öt helyen gyújtotta fel az erdőt. Ámokfutását három nappal azután kezdte, hogy a kanadai kormány a nagy szárazság miatt tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország összes erdős területén.

Mivel rövid időn belül öt különböző, de egymáshoz közeli helyen keletkezett erdőtűz, a hatóságok gyanították, hogy nem természetes okok, hanem gyújtogatás állhat a háttérben. Parét először június 2-án, tanúként hallgatták ki a rendőrök, miután többen látták a férfit az egyik tűz keletkezésének közelében.

Kihallgatása során, miközben mindent tagadott, Paré különös érdeklődést tanúsított az erdőtüzek iránt, így hamar gyanússá vált. A nyomozók elkezdték figyelni a férfi Facebook-oldalát.

Paré több nyilvános posztban is azt hangoztatta: az erdőtüzeket a kormány okozza, hogy mindenkit átverve elhitessék az emberekkel, hogy a klímaváltozás valóságos.

A rendőrség szeptember 1-én bírói engedéllyel nyomkövetőt helyezett el Paré autóján. A jármű szeptember 1-én és 5-én is olyan helyeken tűnt fel, ahol erdőtüzek keletkeztek. Amikor szembesítették ezekkel a tényekkel, Paré elismerte, hogy ő maga gyújtogatott.

Brian Parét szeptember 7-én vették őrizetbe, azóta előzetes letartóztatásban van, ítéletet várhatóan április 22-én hoznak majd az ügyében. Az ítélet meghozatalanál a bíróság tekintetbe veszi majd a férfi elmeállapotát, illetve azt is, mekkora veszélyt jelent Paré a társadalomra.

Tavaly nyáron több mint 700 erdőtűz pusztított Quebecben, és több mint négy és félmillió hektárnyi erdő vált a lángok martalékává. A hatóságok szerint a tüzek 99.9 százalékát villámlás okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik