Élet-Stílus

A karórájáról visszatükröződő fény mentette meg az egy napon át a nyílt tengeren hánykolódó új-zélandi horgász életét

BrianScantlebury / Getty Images (illusztráció)
Az Új-Zéland Északi-szigete mellett fekvő Mayor-sziget, ahol a magányos horgászt is megtalálták.
BrianScantlebury / Getty Images (illusztráció)
Az Új-Zéland Északi-szigete mellett fekvő Mayor-sziget, ahol a magányos horgászt is megtalálták.
Will Fransen egyedül horgászott, amikor egy nagy hal berántotta a vízbe.

Csodával határos módon élte túl legutóbbi, kis híján tragédiával végződő magányos horgászkalandját egy új-zélandi férfi, akit vízbe rántott egy nagy hal a nyílt tengeren, majd egy nap hánykolódás után a karórájáról visszatükröződő napfénynek köszönhetően élve találtak rá.

A Guardian azt írja, hogy a 61 éves Will Fransen még január 2-án indult útnak egyedül a hajójával az Aucklandtől délre található Coromandel-félszigeten lévő Whangamatāból. Azonban szóló horgásztúra egy pontján a horgára akadt egy nagy hal, amit ő marlinnak nézett, ezért nem akarta elengedni.

A döntése végül majdnem a vesztét okozta, mivel az állat berántotta a hideg vízbe, a hajóját pedig elsodorták az áramlatok.

A whangamatāi rendőrség őrmestere, Will Hamilton szerint „kész csoda”, hogy az idős férfi életben maradt a megpróbáltatások után.

Fransen a 12 méteres hajója elvesztése után úgy döntött, hogy megpróbál elúszni az Alderman-szigetekhez, de egy idő után elfáradt, és a reményt is elvesztette, hogy valaki élve megtalálja, ezért a víz felszínére feküdt, és az áramlatokra bízta magát.

Amikor a vízbe kerültem, tudtam, hogy elég kicsi az esélye annak, hogy valaki egyáltalán észrevegye, hogy a vízben vagyok. Kezdettől fogva elég pesszimista voltam. (…) De végül csak életben maradtam

– nyilatkozta a szerencsés férfi a New Zealand Heraldnak.

Több mint 23 óra hideg tengeren hánykolódás – és egy cápával való találkozás – után Will Fransent végül három másik horgász találta meg az Új-Zéland északi szigetének partjaitól nagyjából 30 kilométerre található Mayor-szigetnél,

miután egyikük nagyjából 600 méterről kiszúrta, ahogy a karórájáról visszatükröződik a fény a víz felszínén.

„Kész csoda, hogy a horgász még életben van a megpróbáltatások után. A három úriember gyorsasága nélkül, akik kimentették őt, minden bizonnyal tragikusan végződött volna a története” – fogalmazott Hamilton őrmester, illetve azt is elárulta, hogy Fransent ezután visszavitték Whangamatāba, ahol hipotermiával és kimerültséggel kezelték.

„Kevés történet végződik úgy, mint ez, és a rendőrség nem tudja eléggé megköszönni a sasszemű triónak” – folytatta Hamilton majd azzal zárta a nyiltakozatát, hogy „a csónak ugyan eltűnt, de a horgásznak még mindig megvan az órája”.

A mentőhajó egyik utasa, James Mcdonnell azt mondta, hogy óriási szerencse kellett hozzá, hogy a Tūhua néven is ismert sziget hátsó részétől mintegy 16 kilométerre egyikőjük kiszúrja a tengeren hánykolódó horgásztársuk karórájáról visszatükröződő fényt.

A hajó kapitánya, Max White pedig azt mesélte, hogy miután kiemelték Will Fransent a vízből száraz ruhát adtak neki, majd bebugyoláltak a lehető legtöbb rétegbe, és berakták a hatalmas hűtőládájukba. Illetve vizet és áfonyalevet itattak vele, és igyekeztek ébren tartani, amíg kiértek a partra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik