Élet-Stílus

Kétszáznál is több rabot, köztük két drogbárót köröz a brazil rendőrség, miután nem mentek vissza a börtönbe karácsony után

Rio de Janeiro állam rendőrsége 255 rab, köztük két drogbáró után adott ki körözést a napokban. Közös mindannyiukban, hogy egyszer már utolérte őket az igazságszolgáltatás, ám egy törvényi lehetőség alapján karácsonyra hazaengedték őket. Most viszont azzal szembesült a brazil rendrőség, hogy több száz elítélt nem tért vissza a börtönbe a meghatározott időben – írja a BBC.

A foglyokat karácsony este engedték szabadon, és december 30-án, helyi idő szerint 22:00 óráig kellett volna jelentkezniük a fegyintézetükben. A lap szerint összesen 1785 fogvatartott élt a lehetőséggel, kétszáznál is többen azonban nem tértek vissza, így ők most szökevénynek számítanak.

A törvény nem új keletű, Brazíliában régóta bevett szokás, hogy egyes elítéltek bizonyos ünnepeket az otthonukban tölthetnek. Ehhez azonban egyszerre több dolgonak is teljesülnie kell, mindenek előtt, hogy a raboknak jó magaviseletet kell tanúsítaniuk és olyan olyan büntetés-végrehajtási intézetben kell lenniük, ahol félig nyitott rendszer működik, azaz a rabok napközben a börtönön kívül is dolgozhatnak, és csak este kell visszatérniük a cellájukba. Ha egy rabot első alkalommal ítéltek el, büntetése egyhatodát, ha visszaesőről van szó, a büntetése negyedét le kell töltenie ahhoz, hogy ünnepi szabadon bocsátást kérvényezhessen. A karácsony mellett ezt megtehetik húsvétkor vagy például anyák napja idején is.

Ahogy a BBC megjegyzi, nem ez az első alkalom, hogy valaki a kiváltsággal visszaélve nem tér vissza a börtönbe, Rio de Janeiró-i állami büntetés-végrehajtási hivatal adatai szerint 2022-ben a szabadságra bocsátottak közel fele, 43 százalékuk maradt szöksében a határidő letelte után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik