Élet-Stílus

Ezeket az ételeket kerülje, ha leszokna a dohányzásról vagy az elektromos cigarettáról

syed fahad hussain shah / Getty Images
syed fahad hussain shah / Getty Images
Ha újév akkor fogadalmak: egészségesebb életmód, több mozgás, diéta és természetesen leszokás a dohányzásról, elektromos cigarettáról, egyszóval a nikotinról.

Sokak számára nehéz ügy felhagyni a rendszeres nikotinfogyasztással. A leszokás minden évben ott van a legnépszerűbb újévi fogadalmak között, de ez az, amit a legtöbben feladnak, a lehető legrövidebb időn belül. A Mirror című brit bulvárlap összeszedett néhány hasznos tippet szakértőktől azok számára, akik komolyan gondolják.

Akik leszoknának a nikotinról, egy időre jobb ha kerülik az édességeket, az olajban sült, a túl sós és a fűszeres ételeket.

Az édességeket azért, mert a nikotinfüggőség könnyen cukorfüggőségé alakulhat. Az olajban sült és a túl sós ételek túlzott fogyasztása könnyen okozhat hízást, a testen felhalmozódó zsír megterheli a rekeszizmokat, így elnehezül a légzés, amitől a leszokás még nagyobb kihívássá válik.

A leszokással kísérletezők jól teszik, ha egy ideig a koffeint is kerülik. Egyrészt azért, mert a kávézás a legtöbb dohányos számára egyet jelent a rágyújtással, amit extranehéz megállni. Másrészt pedig azért, mert előfordulhat, hogy a leszokás miatt nehezebben alszik el az ember, ezen pedig segít, ha nem fogyaszt koffeint.

Sokat segíthet a mozgás, ami nem csak kifáraszt és ezzel jobb alvást biztosít, de erősíti a tüdőt és az izmokat is.

Már egy tempós séta is jót tehet, de a legjobbak a súlyzós gyakorlatok, illetve a pilates. Jó választás lehet még a jóga, ami segít a helyes légzésben és erősíti az elmét.

A leszokás sokszor jár hangulatingadozással, ingerlékenységgel, alvászavarokkal, éhségrohamokkal. Ha ezzel tisztában vagyunk, és felkészülünk rájuk, kisebb eséllyel eshetünk vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik