Élet-Stílus

Nem kaphatja vissza a pénzét az ausztrál férfi, aki hétmillió forint értékben vett hamis cipőket egy kamasztól

Jay L. Clendenin / Contributor / Getty Images
Jay L. Clendenin / Contributor / Getty Images
Közel 30 ezer ausztrál dollárt (kb. 7 millió forintot) fizetett ki egy ausztrál férfi egy 17 éves fiúnak hét pár edzőcipőért, amikről később kiderült, hogy hamisítványok. A károsult szerette volna visszakapni a pénzét, a hatóságok azonban azt közölték vele, a jog szerint erre nincs lehetőség.

Különösen ritka Nike Air Jordan 1 cipőket vásárolt az interneten egy melbourne-i ingatlanügynök 2023 őszén. A hét megvásárolt pár közül négy a Nike és a Dior divatház együttműködésében készült – írja a BBC.

Ezekből a cipőkből nagyon keveset gyártottak: a magas szárú verzióból 4700 párat, míg a félcipőkből 8500 párat dobtak piacra, majd sorsolással választották ki azokat, akik megvehetik őket. Ennek megfelelően a Dior x Air Jordan 1-esek nagyon keresettek és az eredeti kiskereskedelmi ár sokszorosáért cserélnek gazdát gyűjtői körökben.

Az ingatlanügynök összesen 30 ezer ausztrál dollárt (kb. 7 millió forintot) fizetett ki a hét pár cipőért, melyek között volt olyan, amiért önmagában 10 ezer ausztrál dollárt (2,3 millió forintot) kért az eladó. A férfi azt mondja, amikor megkapta a cipőket, rögtön látta, hogy nem eredetiek, ezért megpróbálta visszakérni a pénzét, csakhogy sehogy sem érte el a 17 éves eladót.

A férfi ekkor a fiú apját kereste meg, aki úgy tűnt, hajlandó az együttműködésre. Az apa elkísérte a férfit egy üzletbe, hogy hitelesíttessék a cipőket, ám az ott dolgozók már a fiú nevét hallva kijelentették, hogy jól ismert csalóról van szó.

Miután az üzletben megerősítették, hogy a cipők hamisítványok, a kamaszfiú és az apja vitatni kezdték a szakvéleményt, és azt hangoztatták, az üzletnek nincs is semmiféle felhatalmazása arra, hogy eldöntse egy pár cipőről, hogy eredeti-e, vagy sem.

Az átvert ingatlanügynök 2023 októberében végül bíróság elé vitte az ügyet, ám ott megtudta, hogy a Victoria államban hatályos jogszabályok szerint nem kaphatja vissza a pénzét. A törvény ugyanis azt mondja ki, hogy kiskorúak nem köthetnek semmiféle szerződést, így adásvételi szerződést sem. A bíróság szerint a vevő tisztában volt vele, hogy kiskorúval üzletel. A visszatérítést pedig a fiú apján sem lehet behajtani, mert az eredeti adásvételnek nem volt részese, csak később kapcsolódott be az ügybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik