Élet-Stílus

Úgy elszabadult az infláció Törökországban, hogy a jegybankelnök kénytelen visszakötözni a szüleihez

Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU / Anadolu via AFP
Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU / Anadolu via AFP
A török jegybank nemrég kinevezett, 44 éves elnöke azt mondja, az infláció miatt olyan mértékben szabadultak el az árak Isztambulban, hogy nincs más választása, mint visszaköltözni a szüleihez.

„Nem találtunk lakást Isztambulban. Iszonyatosan drága. A szüleimhez költöztünk” – nyilatkozta a Hürriyet című török lapnak Hafize Gaye Erkan, akit júniusban neveztek ki a török jegybank élére – írja az AFP.

A 44 éves Erkan két évtized után tért haza az Egyesült Államokból, ahol a Goldman Sachsnál és First Republic Banknél dolgozott. „Lehetséges, hogy Isztambul drágább lett, mint Manhattan?” – tette fel kérdést Erkan.

A török éves infláció novemberben elérte a 61 százalékot, miután a ma Budapestre látogató Recep Tayyip Erdogan elnök hagyta a végletekig gyengülni a lírát, mondván, majd a Wall Street-i tapasztalatokkal rendelkező fiatal közgazdászok megoldják a problémát. A török jegybank a múlt hónapban 40 százalékra emelte az irányadó kamatot, hogy megpróbálja kontroll alá vonni az elszabadult inflációt.

Az ingatlanbérleti díjak emelésének 25 százalékos plafont szabtak a hatóságok, ami súlyos feszültségekhez vezet, az ingatlantulajdonosok közül ugyanis sokan az eszközökben nem válogatva próbálják kitenni régi bérlőiket, hogy magasabb áron adhassák ki ingatlanjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik