Élet-Stílus

Túl lassan sétált, ezért féléves börtönbüntetésre ítéltek egy brit klímaaktivistát

Adrian DENNIS / AFP
A Just Stop Oil egyik londoni demonstrációja 2023. november 18-án.
Adrian DENNIS / AFP
A Just Stop Oil egyik londoni demonstrációja 2023. november 18-án.
Ahhoz képest viszonylag olcsón megúszta, hiszen akár ennek a dupláját is kaphatta volna.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő szervezet tagjai rendszeresen törnek borsot mások orra alá a tiltakozásaikkal, amikor autóutakhoz, reptéri kifutókhoz és műalkotásokhoz ragasztják magukat, vagy amikor színházi előadásokat és sporteseményeket zavarnak meg. Most azonban a szervezet egyik aktivistájának az orra alá törtek borsot, akit egy angol bíróság féléves börtönbüntetésre ítélt azért, mert túl lassan sétált – számolt be a Guardian.

A brit lap szerint az 57 éves Stephen Gingellre kiszabott ítélet lehet az első börtönbüntetés egy új törvény alapján, amely a kritikusok szerint bárkit büntethetővé tesz, aki beleavatkozik a „kulcsfontosságú nemzeti infrastruktúrák” működésébe.

Az új törvény megtilt minden olyan cselekményt, ami megakadályozza a nyomdák, az erőművek, az olaj- és gázkitermelő vagy -elosztó helyek, a kikötők, a repülőterek, a vasutak és a közutak „bármilyen mértékű használatát vagy üzemeltetését”.

A jogszabály értelmében pedig akár 12 hónapos börtönbüntetés is kiszabható.

A most elítélt háromgyermekes manchesteri apa egyike volt a Just Stop Oil mintegy 40 támogatójának, akik november 12-én délután 4 óra körül mintegy 30 percig vonultak az észak-londoni Holloway Roadon – közölte a környezetvédő szervezet. Gingell még ugyanebben a hónapban bűnösnek vallotta magát a wimbledoni magisztrátusi bíróságon tartott meghallgatásán. Csütörtökön pedig áttették az ügyét a manchesteri magisztrátusi bíróságra, ahol hat hónapra ítélték.

A Just Stop Oil 2022 óta kampányol azért, hogy az Egyesült Királyság kormánya állítsa le az összes új fosszilis tüzelőanyag kitermelését. A szervezet „gerillataktikájára” hivatkozott a belügyminisztérium, amikor a parlamentben bemutatta a közrendvédelmi törvény új, kemény tiltakozásellenes intézkedéseit.

A rendőrség október végén kezdte alkalmazni  az új törvényt a Just Stop Oil tüntetései ellen, és már ekkor letartóztattak 60 embert a rendelkezés alapján azok közül, akik részt vettek egy parlament előtti tüntetésen. A törvény bevezetése óta 470 klímaaktivistát tartóztattak le összesen 630 alkalommal. A letartóztatások közel felét az új törvény alapján hajtották végre.

A Just Stop Oil szóvivője szerint a fosszilistüzelőanyag-lobbi nyomására fogadták el a törvényt áprilisban, az új rendelkezés pedig oda vezetett, hogy a kormány már a közutakon való gyaloglást is illegális cselekedetté tette.

„Hány apát fognak bebörtönözni, mielőtt megállítják azokat, akik meg akarnak ölni minket? Az olaj és gáz miatt emberek milliói fogják elveszíteni az otthonukat, a megélhetésüket és az életüket. A kormány, a bukott politikusok és a rendőrség védelmében népirtást elkövetők továbbra is szabadon járnak, a gyilkosságok ellen tiltakozókat pedig lecsukják” – mondta a szóvivő.

A Liberty emberi jogi szervezet  pedig a következő kritikával illette Stephen Gingell elítélését:

Megdöbbentő, hogy ilyen kemény ítéleteket hoztak a tüntetőkre. Ez egy újabb szükségtelen és drákói törvény, amit egy olyan kormány vezetett be, amelyik elszántan el akarja tántorítani az embereket attól, hogy kiálljanak azért, amiben hisznek. Ez egy egyértelmű kísérlet arra, hogy elhallgattassák az embereket, és hogy a kormány elrejtőzzön minden felelősségre vonás elől. A tiltakozás alapvető jog, nem pedig az állam ajándéka. A kormánynak meg kellene védenie a tiltakozáshoz való jogunkat, nem pedig kriminalizálni

– fogalmazott Katy Watts, a jogvédő szervezet ügyvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik