Élet-Stílus

12 éve ül a börtönben egy gyilkosság miatt, most kiderült, az ügy fő szemtanúja vak volt

Getty Images
Getty Images
Újratárgyalják az ügyét.  

A most 30 éves Darien Harrist 76 év börtönre ítélték egy 2011-es chicagói lövöldözés után, amelyben a 23 éves Rondell Moore meghalt, egy másik ember pedig súlyosan megsebesült. Harris, aki fekete és  18 éves volt akkor, mindig is ártatlannak vallotta magát, ennek ellenére több mint egy évtizedet töltött a rácsok mögött – írta az NBC News.

Kedden egy Cook megyei bíró visszavonta az ítéletet, miután egy újabb vizsgálat arra jutott, a fő szemtanú tulajdonképpen vak volt, olyan komoly zöldhályog volt a szemén a bűncselekmény elkövetésekor.

A Exoneration Project nevű szervezet arra is bizonyítékot talált egy biztonsági kamera felvételén, hogy a szemtanú ráadásul jóval távolabb is volt a cselekménytől, mint azt az eredeti perben állította.

A lövöldözésnél Moore éppen az autóját nézte át egy benzinkútnál, mikor háromszor rálőttek. Még elfutott a kúttól egy közeli parkolóba, de később meghalt. Egy autószerelő, aki Moore-nak segített, szintén megsérült. Egy térfigyelő kamera felvételén az látszott, hogy egy fekete Lexusból kiszálló férfi sétált a lövöldözés irányába, majd elfutott, de az arcát nem lehetett látni.

Harris azt mondta, nem ő volt, ő kosárlabdameccset nézett otthon a történések idején.

Pár nappal a lövöldözés után letartóztatták, majd egy ma már nyugdíjas bíró 76 év börtönre ítélte, főként a szinte vak szemtanú vallomására építve.

Harris családja már korábban is kérte az eset felülvizsgálatát, mert a szemtanú a bíróságon elfelejtette megemlíteni a szeme állapotát.

A rendőrség is hibázott az esetnél, az elkövető sofőrjét – és egy másik tanút is – arra kényszerítették, ha el akarja kerülni az életfogytiglani büntetést, akkor azonosítsa Harrist elkövetőként.

A visszavont ítélet ellenére Harris, az ügy súlyossága miatt, börtönben marad az új tárgyalás alatt, aminek az időpontját még nem határozták meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik