Élet-Stílus

Hogyan vehetem fel a kesztyűt a bizonytalansággal? Ha vannak céljaid és terveid, van jövőd is!

Neked is szorongást okoznak a jövő kihívásai? Stresszelés helyett tűzz ki célokat és kezdj el kis lépésekben tenni értük.

Nem látod a saját jövőd, és ez frusztrál? Vagy előre látod magad szülőként, sikeres és kiegyensúlyozott emberként, előtted van az álomotthon, autó, sőt a kényelmes és önmegvalósításról szóló nyugdíjas évek is, de fogalmad sincs, hogyan fogod megteremteni ezek anyagi feltételeit? Különösen a mai, gazdasági és társadalmi bizonytalanságokkal terhelt időszakokban nehéz ebben tisztán látni.

Az emberek fele nem érzi, hogy ő irányítaná az életét

Az egyik megoldás, hogy felkeresel egy jósnőt, aki képes kiolvasni a tenyeredből vagy a kávézaccból, milyen jövő vár rád. A másik, lényegesen olcsóbb és hasznosabb lehetőség, hogy a tettek mezejére lépsz és az álmaidat konkrét célkitűzésekké formálod, és megtervezed a hozzájuk vezető utat. Ettől még természetesen nem fogsz a jövőbe látni és minden eshetőségre előre felkészülni, de nagyon fontos lépést teszel, hogy ne félj a jövőtől, hanem a lehetőséget, kihívást, kalandot lásd benne.

A kulcs a hozzáállásban rejlik: ha saját kezedbe veszed a jövődet, sokat tehetsz érte, hogy úgy élj 5-10 vagy akár 20 év múlva, ahogy szeretnél, ne pedig úgy, ahogy lehet. Ebben az NN Longevity-kutatása* szerint 11 ország összehasonlításában a magyarok nem maradnak le az európai átlagtól:

  • 51% érzi, hogy maga irányítja az életét,
  • 46% gondolja, hogy ha keményen dolgozik, végül sikerrel jár,
  • 61%, hogy támaszkodhat saját képességeire,
  • miközben azonban 11% mondja, hogy a munkában és a magánéletben is a körülmények vagy mások határozzák meg, merre menjen.

Persze mindenre nem lehet ráhatásod, ezt az illúziót el kell engedned. Amit viszont eltökélsz, azért folyamatosan és elkötelezetten kell tenned. A kutatásban például megkérdezték az embereket, mennyire szeretnének egy a hagyományostól (tanulás-munka-nyugdíjas évek) eltérő, többlépcsős életpályát maguknak, ahol tovább kell ugyan dolgozniuk, de több hosszú karrierszünetet is beiktathatnak pihenésre, utazásra, valami új kipróbálására. Érdekes módon 43% mondta, hogy el tudna képzelni magának ilyen életmódot, de csak kevesek gondolják ezt elérhetőnek.

Ha kitűzted a neked valóban fontos céljaidat, a következő lépés, hogy fontossági sorrendet állítasz fel közöttük, majd napi kis rutinokat beépítve haladhatsz ezek felé. Bármilyen célokat fogalmazz is meg, lesznek anyagi vonzatai. És az is biztos, hogy minél hamarabb kezded el a jövődbe való befektetést – azaz az öngondoskodást –, annál könnyebb dolgod lesz.

Pénzügyi mikroszokások a longevity érdekében

Tudtad, hogyha harmincas éveid elején, közepén kezdesz el takarékoskodni, akár kisebb összeg rendszeres félretételével is gondoskodhatsz jövőbeli anyagi biztonságodról? Ha rendszeresen, mondjuk havonta teszel félre akár kisebb összeget is egy megtakarítási termékbe – legyen az nyugdíjbiztosítás vagy épp rendszeres díjas életbiztosítás –, az pontosan ilyen mikroszokásként épül be az életedbe. Ráadásul ezt automatikus utalással is megoldhatod, így nem is kell rá külön figyelned havonta. Ennyivel pedig biztosíthatod, hogy az évek során a kamatoskamat-hatással jelentős összeget halmozhass fel, ami jól jöhet adott célod megvalósításához.

Az NN nyugdíjkalkulátorával konkrétan kiszámolhatod, mekkora nyugdíjra számíthatsz majd és ez mekkora jövedelemkiesést jelent majd a mostani bevételeidhez képest. Ezt követően pedig azt is kiszámolhatod, hogy 35 évesen havonta mondjuk 20 ezer forintot félre téve is több mint 15 millió forintot hozhatsz össze pluszba a nyugdíjas éveidre.

De legyen szó gyermeked életkezdésének támogatásáról, az álomotthon összehozásáról vagy épp valamely szenvedélyed megvalósításáról, a kulcs az előre tervezés és a tudatos megtakarítás.

Szerencsére az ezekhez illeszkedő pénzügyi termékek is rendelkezésedre állnak, hogy a lehető leghatékonyabban gyűjtsd és gyarapítsd megtakarításaidat a párnacihában való őrizgetés helyett. Ha például euróban szeretnél megtakarítani úgy, hogy rendszeresen teszel félre egy adott összeget, ezt is megteheted, miközben még életbiztosítási fedezethez is jutsz vész esetére. Ha még fontosabb számodra a biztonság, olyan eurós konstrukciót is választhatsz, ahol 100% tőkegaranciát kapsz az alapbiztosításra befizetett rendszeres díjakra lejáratkor vagy halálesetkor. Mindezeket a lehetőségeket akár kisebb összeggel is elindíthatod, akár 51 euró, de akár 71 euró rendszeres befizetéssel is, ha egyelőre nem tudsz többet szánni erre a célra.

Ugyanígy, ha a nyugdíjas éveid nyugalmáról szeretnél előre gondoskodni, szintén választhatsz az eurós vagy akár forintalapú nyugdíjbiztosítási termékek közül is, vagy elérhető garantált minimális lejárati szolgáltatást nyújtó nyugdíjbiztosítási termék is.

A biztosítási termékek széles kínálatában nem könnyű eligazodni, ezért érdemes lehet szakértővel konzultálni, hogy ezzel is időt és energiát takaríthassunk meg. Az NN Biztosító felkészült biztosítási tanácsadói segítségével megtalálhatod az igényeidhez és élethelyzetednek legmegfelelőbb életbiztosítási terméket, hogy biztosíthasd a jövődet. Miért stresszelnénk a kiszámíthatatlanság miatt, ha a jövő kiszámíthatóvá tehető? Miért nyomasztana a holnap, ha elérhető a hosszú távon tervezhető biztonság? Ismerd meg, hogyan hozhatsz kiszámíthatóságot a mindennapjaidba!

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést.

Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.

* „Long, happy and healthy life” 11 országos online nemzetközi kutatás, NN Group, 2023; A magyarországi 1000 fős minta reprezentatív a 18-79 éves magyar lakosságra nem, kor, régió és iskolai végzettség szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik