Élet-Stílus

Talán mégsem tiltják be egy életre a fiatalok dohányzását Új-Zélandon

Még tavaly fogadták el a törvényt, melynek értelmében a 2009-es születésűek – és a náluk fiatalabbak – soha életükben nem vásárolhatnának dohánytermékeket.

Új-Zéland új kormánya azt tervezi, hogy az adócsökkentés finanszírozása érdekében eltörli azt a világelsőnek számító dohányzásellenes törvényt, mely egy bizonyos születési évtől teljesen megtiltotta volna a cigarettavásárlást – írja a BBC.

Az előző, Jacinda Ardern vezette kormány idején bevezetett jogszabálya jövő évtől kezdve megtiltotta volna a cigarettaértékesítést mindazoknak, akik 2008 után születtek. Új-Zélandon a dohányzás a megelőzhető halálesetek vezető oka, az új szabályozás célja is az volt, hogy a fiatal generációk ne szokjanak rá a dohányzásra. Az egészségügyi szakértők élesen bírálták a hirtelen fordulatot.

„Megdöbbentünk és felháborodtunk. Ez egy hihetetlenül visszalépés a világelső, abszolút kiváló egészségügyi intézkedésekkel szemben” – mondta Richard Edwards professzor, az Otagói Egyetem dohányzásellenőrzési kutatója és közegészségügyi szakértője.

A tavaly elfogadott jogszabályokat különböző kutatási modellekkel támasztották alá, és nemzetközi elismerés övezte őket.

A jogszabályokkal nemcsak a fiatalok dohányzását akadályozták volna meg, hanem a jelenleg dohánytermékeket árusító kiskereskedelmi egységek 90 százalékából is eltüntették volna ezeket a termékeket.

A közegészségügyi modellek szerint a füstmentes törvények évente akár 5000 életet is megmenthetnének.

Az új-zélandi reform hatására egyébként az Egyesült Királyságban is hasonló intézkedéseket jelentettek be szeptemberben.

Azonban a szigetország új, Christopher Luxon miniszterelnök és a Nemzeti Párt (NZNP) által vezetett koalíciós kormánya a hétvégén bejelentette: hatályon kívül helyeznék a jogszabályt, hogy az így befolyó pénzből finanszírozni tudják az adócsökkentési programjukat.

A BBC beszámolója szerint egyébként csak az új koránykoalíció legkisebb tagja, a választásokon 6 százalékot elérő Új-Zéland Az Első (NZ First) nevű populista párt kampányolt nyíltan a dohányzásellenes törvény ellen Amivel egy 2022-ben elvégzett közegészségügyi modellezés szerint az elkövetkezendő 20 évben 1,3 milliárd új-zélandi dollár (mintegy 275 milliárd forint) megtakarítást jelentene az ország egészségügyi rendszerének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik