Élet-Stílus

A francia kormány hadat üzent a Black Friday-nek

ROBIN UTRECHT / ANP MAG / ANP via AFP
ROBIN UTRECHT / ANP MAG / ANP via AFP

A francia kormány kampányt indított, amelyben arra ösztönzi az embereket, hogy ne vásároljanak új ruhákat a Black Friday-leárazásokon. A reklámban egy férfi látható, aki tanácsot kér egy boltban, majd egy eladó azt mondja neki, hogy ne vásároljon semmit, hogy ezzel segítse a bolygót és a pénzügyeit.

A kampány mögött a fenntarthatóság előmozdításáért felelős miniszter, Christophe Béchu áll. Az üzenetet azonban több minisztérium is bírálta. Bruno Le Maire pénzügyminiszter „átgondolatlannak” nevezte a kampányt, és azt mondta, hogy az árt a „tisztességes vállalkozásoknak”. Le Maire minisztériuma a munkanélküliség növekedése és a megélhetési költségek válsága ellen próbál fellépni, és a szezonális eladásokról úgy gondolják, hogy több pénzt juttatnak vissza a gazdaságba. A Black Friday azaz fekete péntek, amikor a kiskereskedők jelentős árengedményeket és akciókat kínálnak, számos európai országban az év egyik legnagyobb vásárlási napja.

Csütörtökön Béchu elismerte, hogy az üzenet talán rossz üzleteket célzott meg – mondta a France Internek: „Inkább az online értékesítési platformokat kellett volna megcéloznunk ugyanezzel az üzenettel, mint a fizikai üzleteket”. De a miniszter mindennek ellenére azt mondta, hogy a hirdetéseket nem fogják visszavonni. Közben ágazati és iparági érdekvédelmi szervezetek is arra kérik a kormányt, vonja vissza a reklámot, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik