Élet-Stílus

Két babával is terhes, de a születendő gyermekei nem lesznek ikrek

Boy_Anupong / Getty Images (illusztráció)
Boy_Anupong / Getty Images (illusztráció)
A lányok megszületése nemcsak orvosi, hanem karácsonyi csoda is lesz, hiszen a háromgyerekes alabamai édesanya és a férje az ünnepek idejére várja a gyermekáldást.

Egyszerre esett teherbe mind a két méhével egy ritka rendellenességgel született alabamai nő – írja a WVTM 13 nevű helyi tévécsatorna beszámolója alapján a People magazin.

Kelsey Hatcher – akinek a két méhéhez két méhnyaka is van –, és a férje, Caleb az első tavaszi ultrahang alkalmával megdöbbenten szereztek tudomást róla, hogy Kelseynek egy ritka, magzatkorban kialakuló születési rendellenesség miatt két méhe van, és mind a két méhével teherbe is esett.

A Birminghamben élő házaspárnak egyébként már van egy 7, egy 4 és egy 2 éves gyereke, a külön méhben fejlődő, ezért nem ikertestvéreknek számító negyedik és ötödik gyermekük pedig a tervek szerint karácsonykor fog megszületni.

A kettős méh egy olyan, kevés nőnél jelenlévő születési rendellenesség, ami úgy alakul ki, hogy a két cső, melynek összeforrásából normális esetben létrejön a méh, nem forr össze magzati korban, így mindkettőből külön méh alakul ki – írja a Mayo Clinic nevű nonprofit amerikai egészségközpont honlapjára hivatkozva a magazin.

Dr. Shweta Patel szülész-nőgyógyász a helyi televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Kelsey terhessége nagyon-nagyon ritkának számít. Olyannyira, hogy rengeteg nőgyógyász nem is találkozik hasonlóval a praxisa során.

A University of Alabama at Birmingham magas kockázatú terhességekre specializálódott nőgyógyásza, Dr. Richard Davis arról beszélt a páciense kapcsán, hogy 1000 nőből talán háromnál fordulhat elő ez a ritka rendellenesség.

És akkor annak a valószínűsége, hogy mindkét szarvban egy-egy gyerek van, tényleg őrületes

– fogalmazott Davis, majd azt is hozzátette, hogy a babák születése idején Kelseyt szorosan kell majd figyelniük.

„Amikor megindul a szülés, ha megindul, akkor mindkét méhét figyelnünk kell, hogy melyik húzódik össze. És azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a két méh hasonlóan húzódik-e össze vagy sem” –  mondta a WVTM 13-nak.

Patel szerint Kelsey terhessége olyan ritkának számít, hogy az orvostudománynak még hivatalosan elfogadott kifejezése sincs a születendő gyermekei közötti testvéri kapcsolatra.

Azt hiszem, orvosi értelemben ez egy ritka, hogy nincs jobb leírásunk rájuk azon kívül, hogy továbbra is ikreknek hívjuk őket

– mondta Patel.

Bár Kelseyék izgatottak az új jövevények miatt, ő és Caleb biztosak abban, hogy a két baba lesz az utolsó terhességük.

A kettős méhűség viszonylag gyakori, 2000-ből egy nőt érint, a hasonló szülés viszont sokkal ritkább, 50 millió esetből csupán egyszer fordul elő – írtuk egy korábbi cikkünkben, melyben egy olyan édesanya történetét mutattuk be, aki három hónap különbséggel hozta világra a gyermekeit.

Három hónap különbséggel születtek az ikrek
1 az 50 millióhoz az esélye ilyen szülésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik