Élet-Stílus

Vetődéssel vitte földre az apáca a klímatüntetőt

Tettlegességig fajult egy klímatüntetés hétfőn, Franciaországban. Környezetvédők egy katolikus létesítmény felépítését akarják megakadályozni, miközben apácák próbálják őket távol tartani az építési területtől.

Évek óta egyre feszültebb az ellenét a katolikusok és a környezetvédők között a franciaországi Saint-Pierre-de-Colombierben.

Az egyház 2018-ban kezdett neki egy új templom, illetve egyházi központ felépítésének, a Les Amis de la Bourges (Bourges barátai) nevű szervezet szerint azonban a beruházásnak túl nagy a karbonlábnyoma, és egy veszélyeztetett növényfajt is féltenek az építkezéstől – írja a France 3.

Klímaaktivisták hétfőn reggel 8 órakor kezdtek demonstrációba az építkezésnél, ahol apácák élő lánccal próbálták megakadályozni, hogy a tüntetők bejussanak az építési területre. Néhány tüntetőnek mégis sikerült átjutnia a sorfalon, ami után dulakodás kezdődött.

Ekkor zajlott le az a jelenet, amikor az egyik apáca vetődéssel vitt földre egy tüntetőt, akinél két műanyag cső volt. A megkaparintott csöveket a demonstrálók összetörték.

A dulakodás nagyjából egy órán át tartott, majd a felek megnyugodtak. Azóta tíz rendőr is jelen van az építkezésnél. A felek október 19-én tárgyalásokba kezdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik