Élet-Stílus

Mester Tamás: Amíg magyarul éneklünk, addig nem fogunk tudni semmit kihozni a magyar popzenéből

Palikék Világa by Manna / YouTube
Palikék Világa by Manna / YouTube
Szerinte a magyar nyelv nem alkalmas arra, hogy popzenét csináljunk, és a hazai előadók állandóan a magyar népzenéből építkeznek.

Mester Tamás a Palikék Világa műsorának vendége volt, a beszélgetés során az énekes élete és karrierje állomásairól mesélt, és a magyar popzene állapotáról is elmondta a véleményét.

Nem mi, magyarok találtuk fel a popzenét, attól mindig is távol álltunk. Szerintem a mai napig

– jelentette ki, mikor arról kérdezték, annak idején miért költözött Amerikába. Mint elmondta, szerinte magyar nyelven nem lehet popdalokat írni.

Ahhoz, hogy Magyarországon valaha szülessen egy világsztár, a magyar rádióknak, az összes médiumnak fel kéne vállalnia, hogy angolul játszanak magyar előadóktól dalokat. Ez a minimum, hogy el tudjunk kezdeni versenyezni. (…) A magyar nyelv nem alkalmas arra, hogy popzenét csináljunk

– mondta el az énekes.

A beszélgetés későbbi részében újra feljött a téma, amikor Mester arról beszélt, annak idején azt szeretett volna elérni Megasztárban, hogy „ne a magyar közízlést tükrözze az, amit a zsűri mond”.

Az amerikai típusú zenét szerettem volna, nem a magyar népdalokat. (…) Évekig küzdöttem ezért, még Andy Vajnával is csináltam egy alapítványt az angolul éneklő magyar előadók megsegítésére. Ez azt jelentette, hogy ha bárki hajlandó angolul csinálni zenét magyarok közül, akkor azt mi eljuttatjuk az összes magyar rádióhoz ingyen, csak valahogy toljuk már le a torkukon, hogy ne állandóan a magyar népzenéből építkezzenek. Nem sikerült. Vannak néhányan – Király Viktor, Radics Gigi –, akik megpróbálkoznak most már ezzel, és talán ennek lesz valami következménye. Amíg magyarul éneklünk, addig nem fogunk tudni semmit kihozni a magyar popzenéből.

Azt is elmondta, szerinte nincsen külön hazai és nemzetközi mérce, „a zene vagy jó, vagy nem jó, és a magyar és az amerikai zenék ugyanazon a listán vannak”. Azt sem állítja, hogy nincs olyan magyar dal, ami tetszene neki, csak az zavarja, hogy nem az angolszász irányba megyünk, és még mindig sok hazai sláger népdalalapú.

Mindemellett arra is tudott példát hozni, mely magyar előadó dalai nem a régi sémákra épülnek.

Azahriah egy nagyon jó példa. Nem az én zeném, nem vagyok rajongója, de nagyon elismerem, nagyon tehetséges srác. Tök jó ötlet volt, hogy ő vegyíti a magyart az angollal, mert talán így átmegy. Nem lehet ezt a szakmát innen megoldani, más kulcsok kellennek hozzá.

Az epizódot itt lehet visszanézni teljes egészében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik