Élet-Stílus

Vidéken egyre több kutyát adnak le megélhetési nehézségek miatt

MARS
MARS

Ma már van világnapja a lustálkodásnak, a radírnak, sőt a parkettacsiszolásnak is, de ezeknél sokkal fontosabb nap október 4., amikor az állatok világnapját ünnepeljük. A jeles ünnep alkalmából múlt hét pénteken fontos nap jött el a Rex Alapítvány életében: a MARS Magyarország dolgozói érkeztek segíteni az állatok ellátásában és a Rex Állatsziget gondozásában.

Fontos nap ez a mi életünkben

– jelenti ki Dr. Koleszár István, a Rex Alapítvány igazgatója a verőfényes napsütésben, miközben mellettünk a MARS munkatársai sürögnek-forognak, és viszik egymás után sétálni az októberi napsütésbe vágyakozó, örökbefogadásra váró négylábúakat.

Ahogy az igazgató is mondja, azért jelentenek nagyon sokat az ilyen napok, mert a Rexnél alapvetően nagyon kevesen dolgoznak, mindössze 15 munkatárs látja el a teendőket – természetesen az önkéntesekkel kiegészülve, akik nagy segítséget jelentenek, hiszen rengeteg a feladat.

A MARS adománnyal is segíti a Rex munkáját:

az állatok világnapja alkalmából pedig most 1 tonnányi állateledellel támogatja a cég az alapítvány működését az önkéntes munkán felül.

MARS

Koleszár István szerint továbbá azért is nagyszerű, hogy jelen lehetnek ezen a napon a MARS munkatársai, hiszen ilyenkor személyesen is tudnak néhány szót váltani, együtt ebédelni, jobban megismerni egymást, ezt pedig nagyon fontosnak tartja az emberi kapcsolatok szempontjából.

Az igazgató a Rex jelenlegi helyzetébe is bepillantást enged: mint kiderül, a befogadásra váró állatok száma folyamatosan magasabb, mint az örökbefogadottak száma, és mivel csak annyi állatot tudnak átvenni, amennyit felelősségteljesen el is tudnak helyezni, így folyamatosan nagy a nyomás rajtuk – ahogy a többi állatvédő szervezeten is.

Hallomásból tudják, hogy sok helyen jellemző, hogy a válság miatt többen akarnak állatot leadni a menhelyeken, mint korábban, ám ezt a Rexnél nem tapasztalják, ez minden bizonnyal a lokációnak és a Budapesten és környéken élők jobb anyagi helyzetének köszönhető. Ám kapcsolatban állnak számtalan vidéki szervezettel, ahonnan az a visszajelzés érkezik, hogy egyértelműen nőtt a leadási szándék a megélhetési nehézségek következtében.

MARS

„Jó érzés, hogy legalább egy évben egyszer beszélünk azokról az állatokról, akik körbevesznek minket, akik velünk élnek” – hangsúlyozza lapunknak Koleszár István az állatok világnapja kapcsán. Hozzáteszi: nemcsak a társállatokról kell megemlékezni, hanem a gazdasági haszonállatokról is, akiket ugyanúgy megfelelően kell tartani, ahogy az állatok világnapján, úgy az év többi napján egyaránt.

Azzal kapcsolatban, milyen segítségre van jelenleg leginkább szüksége a Rexnek, az igazgató leszögezi, hogy az állatok ellátásában a legmagasabb költséget az etetés jelenti, hiszen ez egy élethosszig tartó költséget jelent. Ugyanakkor megjegyzi, hogy fontos figyelni arra, hogy a kutya és a macska bélcsatornája sokkal rövidebb, mint az emberé, így kevésbé adaptívabb, azaz a gyakori és drasztikus tápváltás miatt könnyen kialakulhat náluk hányás és/vagy hasmenés.

Ennek fényében, ha valaki tápadománnyal szeretné támogatni a Rex – vagy bármelyik másik állatvédő szervezet – működését, célszerű, ha előtte megkérdezi, milyen tápot használnak, így elkerülhető az előbb említett tünetegyüttes a gondozott állatoknál. 

MARS

Az állatok világnapja alkalmából rendezett eseményük kapcsán még megemlíti, hogy örömteli látni, amikor együtt van sok azonos érdeklődési körrel rendelkező ember – olyanokat, akik maguk is rendelkeznek háziállattal, és azokat is, akik valamiért nem tarthatnak, de nagyon szeretik őket. „Manapság nagy szükség van arra, hogy együtt töltsünk olyan időt, amit mindannyian élvezünk. És az egész lényege, hogy a hétköznapokban is úgy álljunk az állatokhoz, ahogy ezen a napon.”

Sófalvi Attila, a MARS Magyarország ügyvezető igazgatója ezt követően arról mesél a 24.hu-nak, hogy az állatmenhelyek szerepe mekkorát változott az utóbbi években. Mint mondja, az örökbefogadások számának csúcspontját a koronavírus-járvány alatt tapasztalták, amikor sokakat rendkívül rosszul érintett a bezártság és az egyedüllét. „Sokan fordultak ekkor a kiskedvencek felé, azért, hogy feldobják, színesebbé tegyék a hétköznapjaikat.”

A járvány után ez a trend azonban lecsengésnek indult, ezért is szeretnék ők is, ha az állatmenhelyek egy kicsit jobban a köztudat részévé válhatnának, egyúttal bátorítanak mindenkit az örökbefogadásra. A válság következtében ráadásul a menhelyek is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, teszi hozzá, mint a különböző cégek vagy háztartások, a növekvő rezsi- és egyéb költségek az ő életüket is nagyban megnehezítik. Hatalmas segítség így például, ha állateledel-adományokkal támogatjuk a menhelyeket, és nem kell még erre is költeniük.

Ebben a helyzetben tartották különösen szükségesnek, hogy mint állateledelt is forgalmazó cég, a lehetőségeikhez mérten segíteni tudjanak. Az állatok világnapja alkalmából a MARS idén 118 ezer adag állateledelt oszt szét 14 menhelyen, valamint a cég jelentős része részt vett a Rex Állatszigeten szervezett önkéntes programon.

Az otthontalan kisállatok támogatása hosszú évek óta központi célkitűzésünk, kiemelt figyelmet fordítunk a menhelyek támogatására adományok és figyelemfelhívás útján egyaránt. Továbbá, örömmel tölt el, hogy munkatársaink évek óta személyesen is részt vesznek a menhelyek támogatásában önkéntes programunkon, amelynek keretén belül idén 5 menhely munkáját segítjük.

– húzza alá Sófalvi Attila.

Ugyanakkor emlékeztet, hogy az állatok világnapja egy figyelemkeltésnek is betudható, hiszen ilyenkor nagyobb nyilvánosságot kap a téma, és ezáltal még több támogatót tudnak állítani az állatmenhelyek mögé.

MARS

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik