Élet-Stílus

90 helyett 145 km/órás sebességgel száguldozott, közel 1,5 millió dolláros bírságot kapott

Peter Dazeley / Getty Images (illusztráció)
Peter Dazeley / Getty Images (illusztráció)
Kegyetlenül megszívatják a gyorshajtókat a georgiai zsaruk.

Értetlenül állt a büntetése előtt egy amerikai sofőr, akit egyetlen gyorshajtás miatt 1,48 millió dolláros – azaz 544 millió forintnak megfelelő – bírsággal sújtották a georgiai rendőrök.

A New York Post beszámolója szerint Connor Cato még szeptember 2-án vezetett hazafelé, amikor Georgia állam Savannah nevű városán áthaladva, egy 55 mérföld per órás – nagyjából 90 kilométer per órának megfelelő – sebességkorlátozással ellátott útszakaszon 90 mérföld per órás – 145 kilométer per órás – sebességgel vezetett, és az állam rendőrei le is kapcsolták.

Bár számított egy kiadós bírságra, a férfi megdöbbent, amikor meglátta a hétszámjegyű összeget, amit be akarnak vasalni rajta. Ezért azt feltételezve, hogy elírták a büntetés díját, felhívta a bíróságot, ahonnan azt a választ kapta, hogy vagy kifizeti a teljes összeget, vagy meg kell jelennie a bírósági tárgyalásán.

1,4 millió dollár – ez olyasmi, ami kábítószer-kereskedelemnél, gyilkosságnál, súlyos testi sértésnél, vagy hasonló jellegű ügyeknél szokott előfordulni

–  nyilatkozta egy helyi televíziónak Sneh Patel büntetőügyekre szakosodott védőügyvéd, majd azt is hozzátette, hogy még soha nem látott ilyen magas bírságot, amit egy vétségért szabtak ki.

A telefonhívás után Cole elsőre hatalmas frászt kaphatott a bírság összegétől, de azóta kiderült, hogy egészen biztosan nem kell majd ilyen nagy büntetést befizetnie. Savannah rendőrsége ugyanis az üggyel kapcsolatos megkeresésre elárulta, hogy valójában csak azért küld ki ilyen magas bírságokat a sebességkorlátozást bőven átlépő autósoknak az idézéseket automatikusan kezelő szoftverük, mert így akarják elérni, hogy a gyorshajtók tényleg megjelenjenek a tárgyalásukon.

Valamint azt is közölte, hogy a bírság tényleges összegéről – ami az állam törvényei szerint maximum 1000 dollár (367 ezer forint) lehet – majd a bíróság fog határozni.

A szoftvert tervező programozók a lehető legnagyobb számot használták, mivel a szuper gyorshajtókra kiszabott bírságok kötelező bírósági megjelenést jelentenek, de a rendőrség által kiadott számokhoz nem kapcsolódik a pénzbírság valós összege

– fogalmazott Joshua Peacock a rendőrség szóvivője.

A város egyébként 2017 óta használja az új rendszert, de azt tervezik, hogy a gyorshajtók félrevezetésének elkerülése érdekében változtatni fognak rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik