Élet-Stílus

Zavarbaejtő kérdésekkel van tele egy tizenhét éves fiú meggyilkolásának ügye

Getty Images (Illusztráció)
Getty Images (Illusztráció)
Élete legjobb estéjén volt túl a tizenhét éves Blake Chappell. Az anyjának legalábbis ezt mondta. Telefonon beszéltek, miután Blake elvitte egy középiskolai bálba a barátnőjét, Riont. A fiú áradozott, mennyire örül, hogy a barátaival lehetett, táncolhatott, végre igazán felszabadultan érezhette magát. Melissa Chappell akkor hallotta utoljára a fia hangját. Blake másnap reggel furcsa körülmények között, nyom nélkül eltűnt. A holttestére két hónappal később találtak rá. A 2011-es ügy tele van nyugtalanító kérdésekkel, csak egy dolog volt mindennél világosabb: Blake Chappellt meggyilkolták.

Blake Chappell holttestét 2011. december 19-én találták meg egy erdős területen, a White Oak Creek-folyó partján, félig a vízben, nem messze egy hídtól a georgiai Newnanben.

A fiún csak alsónadrág és egy trikó volt. A cipője, ruhája, pénztárcája és telefonja hiányzott. A testet a piercingjei és egy apró tetoválás alapján azonosították. Az ügy azóta megoldatlan. Bár a gyilkosságnak voltak gyanúsítottjai, mindegyiküket tisztázták a vád alól.

Nem sokkal a halála előtt Blake Chappell összeállított magának egy bakancslistát dolgokról, amiket meg akart tenni, el szeretett volna érni. A lista rávilágít, hogy a vad külső mögött mennyire törődő, szeretetteljes és jóra törekvő srác volt – hangzik el a Missing című Apple Podcast 312. és 313. részében.

Elmondani valakinek, hogyan érzek iránta, Floridába menni a tavaszi szünetre, felelősséget vállalni a tetteimért, közelebb kerülni a bátyámhoz, legálisan cigarettát venni, visszamenni az iskolába és leérettségizni, szerezni egy állást és saját autót venni, legalább egy éjszakát eltölteni egy luxusvillában, találni egy lányt és hűségesnek maradni hozzá, többet segíteni anyának, apává válni, sohasem elhagyni magam

– a bakancslista száz ilyen tételből áll, melyek többségét Blake-nek nem volt esélye valóra váltani.

Melissa azt mondja, a fia izgága gyerekből lett zabolátlan kamasz. Imádott viccelődni, a barátaival lógni, biciklizni, gördeszkázni, horgászni és a Guitar Hero videójátékkal játszani. Arról álmodozott, hogy egyszer saját zenekara lesz, vagy tévériporter lesz belőle. Mondhatni tipikus tini volt, de vajon miért ír egy tizenhét éves srác bakancslistát?

Valószínűleg azért, mert nem sokkal a halála előtt új életet kellett kezdenie.

Problémás barátnő

Bő egy évvel Blake meggyilkolása előtt Melissa és a fia két georgiai kisváros között félúton, egy Hunter Ridge nevű lakókocsiparkban élt. Blake-nek volt egy barátnője, Skylar, akinek nem volt egyszerű élete. A lány az anyjával, Brandyvel és a mostohaapjával, Earl Jonesszal élt együtt. A férfi agresszív és bántalmazó volt, a felesége és a mostohalánya is félt tőle.

Skylar sokat ábrándozott arról, hogy egy napon megszökik, mindent maga mögött hagy és új életet kezd valahol. Miután összejöttek Blake-kel, olykor együtt álmodoztak egy közös életről, a lehető legtávolabb az akkori életüktől.

Jones nem nézte jó szemmel mostohalánya kapcsolatát. Már csak azért sem, mert Melissa szerint Brandynek szokásává vált, hogy úgy menti meg a lányát a mostohaapja haragjától, hogy Blake-ből bűnbakot csinált. Bármin is húzta fel magát Jones, a felesége mindig azt mondta neki, hogy Skylar nem tehet róla, mindenért a fiú a hibás.

Jones többször is kijelentette, hogy egyszer komolyan ellátja a fiú baját. Melissa próbálta meggyőzni a fiát, hogy szakítson Skylar-rel, mert fél, hogy bajt hoz rájuk, de Blake nem akarta cserben hagyni a lányt.

Skylar 2011. május 18-án tényleg elszökött otthonról. Amikor Brandy észrevette a lánya eltűnését, rögtön Blake-et kerteste, Melissa azonban közölte, vele, hogy a fia a barátaival van, semmit sem tudnak Skylarről. Nem sokkal később Blake is megtudta, hogy eltűnt a barátnője. Azonnal biciklire pattant, hogy megkeresse.

Akkor már úton volt Earl Jones is, ő azonban nem a mostohalányát, hanem Blake-t akarta minden áron megtalálni.

A férfi két haverja társaságában keresztül-kasul bejárta Hunter Ridge-t, és minden útjukba kerülő kamasszal közölték: mondják meg Blake Chappellnek, hogy keresi, mert van valamije a fiú számára, majd kicsit felhúzta a pólóját, hogy megmutassa az övébe tűzött pisztolyt.

Blake jól ismerte Skylart, így hamar megtalálta egy közeli erdőben. Meggyőzte a lányt, hogy amit csinál, annak semmi értelme, jobb, ha hazamennek. Felszálltak a fiú biciklijére és elindultak visszafelé.

Épp egy focipályán vágtak át, amikor Jones és a haverjai észrevették őket. A mostohaapa megragadta Skylar karját és bevágta a lányt az autóba, majd leütötte Blake-t a biciklijéről, és rugdosni kezdte a fiú fejét, a hátát, a bordáit. Blake egyik barátja, aki mindent látott, kihívta a rendőrséget.

Sértettből vádlott

Mire a rendőrök a helyszínre értek, Jones már hazavitte Skylart. Blake Chappellt bevitték a kapitányságra és felvették a vallomását. Kórházba akarták vinni a fiút, ám ő nem hagyta. Később azt mondta, azért, mert nem akarta, hogy az anyjának ki kelljen fizetni egy vaskos kórházi számlát.

Nem sokkal később kiderült, hogy Earl Jones egészen más sztorit adott elő a rendőrségen arról a délutánról.

Tagadta, hogy egy ujjal is hozzáért volna Blake-hez, és azt is, hogy fegyver lett volna nála. Azt mondta, ha priuszosként lőfegyvert tartana magánál, visszakerülne a börtönbe, amit sosem kockáztatna meg. Azt állította, hogy ő csak megragadta Skylart, beültette az autóba és hazavitte. A lány alátámasztotta a mostohaapja sztoriját.

Blake anyja biztos benne, hogy Skylar félelemből hazudott a rendőröknek, és féltek a Hunter Ridge-i srácok is. Ahogy a mostohalánya szökésének napján, Earl Jones később is végigjárta a lakókocsiparkot, és megfenyegette a kamaszokat, hogy nagyon megbánják, ha ki merik nyitni a szájukat. Melissa úgy érezte, elveszíti az eszét amikor június 2-án kiderült, hogy nemhogy Jonest nem vonják felelősségre történtekért, de Blake-et tartóztatják le Skylar szökése miatt.

Blake Cappellt Earl Jones feljelentése alapján azzal vádolták meg, hogy aktívan segítette a barátnőjét, amikor a lány megszökött a törvényes gyámjától. Bár a fiú még csak 17 éves volt, közölték vele, hogy az ügyét úgy tárgyalják majd, mintha már felnőttkorú lenne.

Blake tizenhat napot töltött börtönben, az anyjának ennyi ideig tartott összeszedni 2500 dollárt (nagyjából 900 ezer forintot) az óvadékra. Az ügyészség október végén ejtette a Blake elleni vádat, de a fiú erről valószínűleg már nem tudott.

A fiút lelkileg nagyon megviselte az ügy. Úgynevezett szelektív mutizmus alakult ki nála: ha nagyon megijedt vagy félt, képtelen volt megszólalni, elnémult. Melissa szerint Blake az incidens után kezdett el próbálkozni kábítószerekkel, főként ecstasyval.

Melissa úgy döntött, azonnal elköltöznek Skylar és a családja közeléből. Senoia ideális helynek tűnt: hatalmas erdők vették körül, ahol Blake kedvére motorozgathatott, és az új otthonuk mellett volt egy tó is, ahol lehetett horgászni vagy egyszerűen csak kiülni a partjára.

Új élet

Szeptemberben Blake beiratkozott egy közeli középiskolába, ahol hamar új barátokra talált. Egy Austin nevű fiúval különösen jóban lett, aztán pedig összejött Rionnel. Október 15-én, amikor egy kellemes vacsora után elvitte a barátnőjét a bálba, Blake úgy érezte, hogy egy komoly trauma után végre tényleg egyenesbe jött élete, és semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy szép sorban mindent kipipálhasson a bakancslistáján.

A bál után Blake egy bő órát töltött Rionéknál. A lány anyja este fél tizenkettő körül vitte át a fiút Austinékhoz, mert az volt a terv, hogy a fiú a barátjánál tölti az éjszakát. Rion és Austin Newnanben éltek, több mint harminc kilométernyire Senoiatól. Austinék házából Blake felhívta az anyját, és áradozva beszélt neki arról, hogy ez volt élete legjobb estéje. Austin és Blake aztán kisétáltak a közeli benzinkúthoz, hátha tudnak venni egy doboz cigit annak ellenére, hogy mindketten kiskorúak. A benzinkút azonban zárva volt. A fiúk visszamentek Austinékhoz, nem csináltak semmi különöset, lazulgattak.

Getty Images Senoia, Georgia államban, az Egyesült Államokban.

Hajnali kettőkor csipogott Rion telefonja. Blake írt neki, a fiú mindenképpen szeretett volna visszamenni hozzájuk. A lány beleegyezett, majd visszaaludt.

Akkorra már Austint is elnyomta az álom, azt mondta, nem is emlékszik, pontosan mikor történt, valamikor hajnali kettő és három között, hogy Blake felébresztette, és közölte vele, hogy kicsit visszanéz Rionékhoz. Austin nem firtatta az okot, csak az egyik dzsekijét tukmálta rá a barátjára, aki egy szál pólóban akart nekivágni a több mint öt kilométeres sétának a meglehetősen hűvös októberi éjszakában. Adott neki egy kulcsot is a házhoz, hogy ne kelljen senkit sem felébresztenie, amikor visszatér.

Blake fél ötkor érkezett meg Rionékhoz. Az ablakon át mászott be a lány szobájába. Rion szerint a barátja az egyik kedvenc szürke kapucnis pulóverét viselte, nem Austin dzsekijét.

A pár nem tölthetett sok időt kettesben. Rion nagyanyja öt óra körül felébredt és rájuk nyitott. A nagyi elindult, hogy felébressze Rion anyját, Blake pedig kislisszolt az ablakon.

Miközben visszafelé tartott Austinékhoz, a fiú több üzenetet is írt, hogy bocsánatot kérjen a lány szüleitől, amiért az engedélyük nélkül ment be a házukba. Shannon, a lány anyja egy darabig dühös volt, de aztán megnyugodott. Megüzente Blake-nek, hogy semmi baj, minden rendben lesz.

Nem sokkal később Blake azt írta Rionnak, hogy egy hídnál megállította egy rendőr, elkérte az igazolványát, és arról faggatta, miért mászkál egyedül korán reggel.

Néhány perc múlva újra írt, hogy a rendőr útjára engedte. A newnani rendőrség később közölte, senki sem igazoltatta Blake Chapellt az eltűnése reggelén. Blake fél hatkor írt még egy üzenetet arról, hogy útban van Austinékhoz, és majd megfagy, aztán elnémult a telefonja.

Nyomtalanul

Shannon, Rion anyja reggel fél tíz körül kérdezte meg a lányát, hogy Blake rendben visszaért-e Austinékhoz. Rion azt mondta, fogalma sincs. Blake telefonja elérhetetlen volt, a lány ezért felhívta Austint. A fiú körülnézett a házban, majd közölte, Blake-nek semmi nyoma. Shannon és Rion ekkor autóba ültek, elindultak Austinék felé azon az úton, amelyiken szerintük Blake is elindult néhány órával korábban.

Rion apja, Matt reggel nyolckor elindult a nemrég vásárolt erdei házukba, hogy előkészüljön a közelgő vadászszezonra. Amikor megtudta, hogy baj van, visszatért Newnanba, és beszállt a keresésbe. Rion az anyjával, Matt Austinnal járta a környéket. Austin délelőtt tizenegykor hívta fel Melissát, Blake anyját. Néhány perccel később a fiú meglátott egy rendőrautót, leintette és elmondta, hogy az eltűnt barátját keresi.

Délelőtt fél tizenkettőkor egy rendőr hívta fel Melissát, és kérte, jelentse be hivatalosan is a fia eltűnését, hogy minél előbb elkezdődhessen a keresés és a nyomozás. Melissa ezt azonnal meg is tette.

Blake Chappellt 2011. október 16-án eltűntté nyilvánították. Felmerült a lehetőség, hogy a fiú önszántából szívódott fel. Október 24-én kellett megjelennie a bíróság előtt Skylar szökése miatt. Nem tudhatta, milyen ítéletre számíthat, azt viszont igen, hogy nem sok jóra, ha bűnösnek találják.

Az ügyészség végül Skylar vallomása alapján ejtette a vádat.

Nagyjából öt héttel Blake eltűnése után a fiú anyjának volt egy nagyon fura telefonhívása. Ismeretlen számról keresték, amikor fogadta a hívást, nem szólt bele senki. Melissa úgy hallotta, mintha egy tévé menne halkan a háttérben, talán egy hírműsor. Az anya többször is belekiáltott a kagylóba: „Blake, te vagy az?” de választ nem kapott. Nagyjából öt perc után a hívás megszakadt, és soha többé nem ismétlődött meg.

Hálaadáskor, vagyis november utolsó csütörtökén Melissa összeomlott. Azt mondja, néhány családtaggal töltötték együtt az ünnepet. Vacsora közben egy hangot hallott a fejében: a fia közölte vele, hogy meghalt. Melissa sírógörcsöt kapott, és azt hajtogatta, „Blake, ne mondd ezt.” Az anyának abban a pillanatban elszállt minden reménye azzal kapcsolatban, hogy valaha újra láthatja a fiát.

Makacs kérdőjelek

Blake holttestét december 19-én egy nő vette észre futás közben egy hídról, nem messze Austinék házától, vagyis egy olyan helyen, amit Blake eltűnése után többször is alaposan átkutattak. A test félig a folyóban, arccal a vízben feküdt.

A rendőrség meglehetősen szűkszavúan bánt az információkkal. Melissa nem nézhette meg a fia holttestét, nem árulták el neki, milyen állapotban találtak rá, ahogy azt sem, mikor halhatott meg Blake. Csak valószínűsíthető, hogy jóval a test felfedezése előtt történt, mert annyit azért közöltek, hogy a fiút a tetoválása és a piercingjei alapján azonosították, és azt is, hogy nem ott halt meg, ahol rátaláltak. A holttestet valaki valahol máshol dobta a folyóba.

A halottkém jelentéséből kiderül, hogy a fiút egy 22–45 közötti kaliberű fegyverrel lőtték agyon, vagyis nem sörétes puska végzett vele. Azt azonban már nem tudni, hogy hány lőtt seb volt a testén, vagy voltak-e más sérülései is.

Az ügyben számos nyugtalanító kérdés merül fel.

Hová lettek Blake ruhái és holmijai? A fiú testén csak alsónadrág és póló volt, amikor rábukkantak, a cipőjét, a nadrágját, a pénztárcáját, az igazolványát a telefonját és a dzsekijét vagy pulóverét azóta sem találták meg. Egyébként dzseki vagy pulóver? Austin azt mondja, ő adott kölcsön egy dzsekit Blake-nek, a fiú abban indult el tőlük Rionékhoz, a lány viszont állítja, Blake hozzájuk már egy kapucnis pulóverben érkezett. Erre a kérdésre valószínűleg a hajnal egyetlen homályos órája rejti a választ.

Blake valamikor kettő és három óra között indult el Austinéktól, és fél öt körül ért oda Rionékhoz. A tizenhét éves fiúnak biztosan nem volt szüksége ennyi időre ahhoz, hogy megtegyen valamivel kevesebb mint öt kilométert. Haza nem gyalogolt, hiszen több mint harminc kilométernyire lakott Newnantől. Akkor viszont hol lehetett? Hol cserélte le a dzsekit a pulóverre? Hová lett Austin dzsekije, amit azóta sem látott senki?

Amikor Shannon a bál előtt elvitte vacsorázni Riont és Blake-et, a fiúnál volt egy hátizsák, aminek szintén nyoma veszett valamikor az éjszaka folyamán. Lehetséges, hogy a hátizsák Shannon kocsijában maradt, azért ment vissza Blake hajnalban Rionékhoz? Austin azt mondta, a hátizsák náluk volt, de később egy költözés során elveszett. Ha így van, vajon a rendőrség miért nem kereste és foglalta le a hátizsákot, vagy Austin miért nem adta oda Melissának?

Ki lehetett a rejtélyes rendőr, aki állítólag közvetlenül az eltűnése előtt igazoltatta a fiút? Miután kimászott Rion szobájának ablakán, Blake csak szöveges üzenetekben kommunikált. Vajon tényleg ő írogatott, vagy valaki más használta a telefonját?

Amikor Blake Chappellnek október 16-án nyoma veszett, felmerült a lehetőség, hogy megszökött. Közeledett a nap, amikor Blake-nek meg kellett volna jelennie a bíróság előtt Skyler szökésének ügyében. Elképzelhető, hogy a fiú ez elől próbált elmenekülni.

Spekulációk

Blake Chappell meggyilkolásának három gyanúsítottja volt. Vád alá egyiküket sem helyezték, így a neveiket sem hozták nyilvánosságra. John A. Winters, az üggyel legtöbbet foglalkozó bűnügyi újságíró azonban úgy gondolja, nem nehéz kitalálni a gyanúsítottak listáját. Azok szerepelnek rajta, akikkel Blake utoljára találkozott, vagyis Rion családja és Austin, valamint a férfi, akivel Blake-nek korábban súlyos konfliktusa volt, aki nem sokkal korábban állítólag fegyverrel fenyegetőzve kereste a fiút a Hunter Ridge-i lakókocsiparkban.

A gyanúsítottak közül kettőt gyorsan sikerült tisztázni, a harmadikról pedig nem lehetett bebizonyítani, hogy Blake eltűnésének idején azon a környéken lehetett, ahol a fiúnak nyoma veszett. A nyomozókat, az első pillanattól zavarta egy kérdés:

a hajnal folyamán olyan sok dolog alakult véletlenszerűen, akkor vajon honnan tudhatta a gyilkos, hogy mikor merre jár Blake?

Elképzelhető, hogy Blake Chappellt egy vadidegen ölte meg, akivel véletlenül futott össze, és aki ki akarta őt rabolni?

Tizenkét év telt el Blake Chappell meggyilkolása óta, és az ügy megoldásához alig vagyunk közelebb, mint a holttest felfedezését követő napokban. A rendelkezésre álló információk csak összeesküvés-elméletek gyártására elegendők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik