Élet-Stílus

540 napja lakik fizetés nélkül egy Airbnb-s luxusházban, és csak 100 ezer dollár ellenében hajlandó kiköltözni

aimintang / Getty Images (illusztráció)
aimintang / Getty Images (illusztráció)
Egy önkényes házfoglaló és egy vendégházat illegálisan felépítő tulajdonos harca a napfényes Los Angelesből.

A „pokoli bérlő” néven emlegetett Airbnb-vendég már több mint másfél éve lakik egy Los Angeles-i dombokra néző luxusvendégházban – és nem hajlandó távozni, hacsak a lakástulajdonos nem fizet neki 100 ezer dollár – mintegy 37 millió forint – költözési díjat.

A történetet bemutató Los Angeles Times azt írja, hogy a „pokoli bérlő”, Elizabeth Hirschhorn még 2021 szeptemberében vette ki fél évre Sascha Jovanovic brentwoodi vendégházát, éjszakánként 105 dollárért (39 ezer forintért). A bírósági dokumentumok szerint a bérlő ebben az időszakban még fizetett a házért, összesen 20 793 dollárt – ami nagyjából 7,7 millió forintnak felel meg.

Az Airbnb-n keresztül kifizetett tartózkodása azonban 2022 áprilisában véget ért, Hirschhorn pedig azóta bérleti díj nélkül lakik a főbérlő vendégházában. A bérlakásban élő Los Angeles-iek védelmére a város nemrég elfogadott új bértletidíj-stabilizációs rendelet alapján az ügyet tárgyaló bíró úgy döntött, hogy Jovanovicnak nincs joga kiköltöztetni Hirschhornt, csak akkor, ha költözést anyagilag komepnzálja.

A lap által megszerzett, Jovanovic ügyvédjének küldött emailben Hirschhorn ügyvédje, Amanda Seward azzal érvelt, hogy „100 ezer dollár a legolcsóbb módja, hogy megússza az egész tortúrát”. Majd azzal folytatta, hogy „bármilyen kellemetlen is ez az ügyfelének”, a vendégház „a bérlő otthona, amíg a bérbeadó nem kap számára kedvező ítéletet”.

Ügyvédei szerint Hirschhorntól azért nem elvárható, hogy erre az időszakra bérleti díjat fizessen, mert a város soha nem adott engedélyt arra, hogy a vendégház lakhelyként használják, ahogy arra sem, hogy a tulajdonos zuhannyal szerelje fel a melléképületet.

Sőt, az álláspontjuk szerint Hirschornnak nemcsak az elmúlt másfél bérleti díjának megfizetése alól kellene mentesülnie, hanem az első fél évre kifizetett bérleti díjat is vissza kellene kapnia.

„A főbérlő megszegte a törvényt, és megpróbált pénzt keresni azzal, hogy illegális szálláshelyet adott bérbe. Majd miután lebukott, ahelyett, hogy helyesen cselekedett volna, megfélemlítéssel, zaklatással és komolytalan perek benyújtásával próbálkozott, amelyek kidolgozott hamis történeteket tartalmaznak. Mindezt azért, hogy eltüntesse a nyomait” – mondta a nő ügyvédje, Colin Walshok az LA Timesnak.

A férfi ügyvédje, Sebastian Rucci azonban nem ért egyet. „Ő a pokoli bérlő. Ha igaza van, akkor az elmélete szerint bármilyen engedély nélküli dolgot csinál egy bérbeadó, a bérlő örökre ingyen lakhat az ingatlanban” –  vélekedett a férfi jogi képviselője.

A lap által megszerzett bírósági dokumentumok szerint Jovanovic és Hirschhorn kapcsolata szívélyes volt az első néhány hónapban, és néha még a teraszon is együtt teázgattak. Azonban egyszer a vendégházban elromlottak az elektromos redőnyök, majd a bérlő segítségékérésének az lett a vége, hogy a tulajdonos addig nem tapasztalt beázások nyomait és penészt talált a vendégház falain.

Jovanovic a javítások miatt öt napra ki akarta költöztetni az ekkoriban még rendesen fizető Hirschornt, azonban Hirschhorn ebbe a koronavírustól tartva nem ment bele, pedig Jovanovic még a szállodai szobáját is kifizizette volna. Az addig szívélyes viszonyuk ezen a ponton megromlott, Hirschhorn egy idő után nem fizetett több bérleti díjat, azonban kiköltözni sem volt hajlandó.

Jovanovic – akit a bérlője ekkor már be sem engedett a vendégházba – megpróbálta a város lakásügyi hivatalával kilakoltatni Hirschhornt, amire ő válaszul bepanaszolta a férfit az építésbiztonsági hivatalnál a megfelelő engedélyek hiányáért. Illetve a lakásügyi hivatalnak is küldött egy levelet, amelyben illegális kilakoltatásra, zaklatásra és a költözési díj kifizetésének megtagadására panaszkodott a főbérlőjével szemben.

A lakásügyi nyomozó arra a következtetésre jutott, hogy mivel az egység megsértette a városi szabályokat, Jovanovicnak vissza kell vonnia a kilakoltatási felszólításokat, amíg nem tudja bizonyítani, hogy a vendégház megfelel a követelményeknek. Jovanovic azonban azt állítja, hogy amikor megpróbált bejutni a házba, hogy elvégezze a javításokat, Hirschhorn nem engedte be. Nemrégiben 660 dolláros (221 ezer forintos) bírságot kapott, amiért nem tartotta be a szabályokat.

Jovanovic most két különböző ügyben perli Hirschhornt: kártérítési keresetet nyújt be, hogy az elmaradt 58 ezer dolláros (21,3 millió forintos) bérleti díj miatt, valamint fellebbezett a bíró azon döntése ellen, amellyel elutasította a kilakoltatási eljárást.

Hirschhorn azonban augusztusban ellenkeresetet nyújtott be, amelyben 15 jogsértéssel vádolta Jovanovicot – többi között gondatlansággal, zaklatással, érzelmi stressz szándékos okozásával, jogellenes üzleti gyakorlattal és a Los Angeles megyei COVID-eljárások megsértésével.

Azt állítja, hogy a férfi már a beköltözése előtt is tudott a lehetséges penészproblémáról. Később pedig zaklatta és megpróbálta megfélemlíteni, hogy elhagyja a bérleményt. Például szükségtelen építkezéseket végzett, rothadó szemeteszsákokat helyezett az ajtaja elé, elzárta a meleg vizet, és jogtalanul behatolt a vendégházba.

Amíg ezek az eljárások le nem zárulnak, addig Elizabeth Hirschhorn továbbra is Sascha Jovanovic vendégházában él.

Olyan ez, mint egy háború, ahol nem repülnek golyók. Minden alkalommal, amikor kinyitom az ajtót, attól félek, hogy ő is ugyanakkor távozik. Az ajtaja néhány méterre van a lányom hálószobájától. Már nem alszunk jól

– festette le a kellemetlen helyzetet a főbérlő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik